Antirabic – da, ser antitetanic – ba!

refuz vaccinDupă mai multe săptămâni în care vaccinul antirabic a lipsit din farmaciile spitalelor, situația a fost rezolvată. Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, ne-a declarat că nu mai sunt probleme de aprovizionare cu vaccin antirabic, însă în continuare lipsește serul antitetanos.

Vaccinul antirabic a putut fi achiziționat pentru că s-au încheiat negocierile în privința prețului, între Ministerul Sănătății și firma producătoare Sanofi Pasteur. Spitalele s-au aprovizionat din fonduri proprii, iar DSP Neamț are, acum, un stoc de rezervă. Problema a apărut în România încă de la finele lunii noiembrie. Atunci, medicul Cătălin Apostolescu, purtătorului de cuvânt al Institutului Matei Balș, spunea că stocurile de vaccin antirabic și antitetanos s-au epuizat. Sincopa a fost determinată de faptul că Ministerul Sănătății a renegociat prețul cu producătorii de vaccin.

Rabia se transmite de la animalele sălbatice care în această perioadă se apropie tot mai mult de gospodăriile oamenilor în căutarea hranei. Până la acest moment, pe teritoriul județului Neamț nu a fost înregistrat niciun caz de rabie.

În ceea ce privește achiziționarea serului antitetanos, lucrurile nu stau la fel de bine. Ministerul Sănătății ține la preț, la fel ca și producătorul, care nu se lasă înduplecat.

„Serul antitetanic este indicat în tratamentul și profilaxia tetanosului. Serul este folosit, de regulă, în cazurile mai grave de mușcătură în zona feței, dacă medicul constată plăgi extinse, ori în situațiile în care victima s-a prezentat tardiv la doctor. Din păcate, nu avem pe stoc acest ser, dar sperăm ca această problemă, generalizată la nivel național, să se remedieze cât mai repede“, ne-a declarat dr. Grădinaru.

În lipsa acestui ser, după asanarea chirurgicală și aseptizarea plăgilor, tratamentul cu antibiotic ar putea fi vital…

Geanina NICORESCU