Antibiotice interzise fără reţetă!

antibiotice* Medicii atrag atenţia tot mai des că rezistenţa la antibiotice a devenit o mare problemă

* Administrarea incorectă duce la apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice

* Printre măsurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabilă a antibioticelor se numară şi necesitatea unui diagnostic înainte de prescripţie

Aleşii Parlamentului Europen votează interzicerea achiziţionării antibioticelor fără prescripţie pentru a preveni abuzul de medicamente. Şi autorităţile sanitare din ţara noastră se declară îngrijorate de consumul excesiv şi abuziv de antibiotice pacienţii au de suferit pentru că o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare uşurinţă, alteori pentru că ei înşişi se tratează după ureche, iar unii farmacişti sunt de acord să le vândă aceste pastile fără reţetă. Pediatrii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ atrag atenţia părinţilor asupra faptului că se confruntă cu tot mai multe cazuri grave generate de consumul de antibiotice, în sensul că, pe fondul unui „tratament” neadecvat apar reacţiile adverse, iar organismul devine rezistent la medicaţie şi nu mai răspunde decât la administrarea celor mai puternice produse, care inevitabil atacă organe precum ficatul, rinichii şi stomacul.

Parlamentul European informează că deputaţii au votat, marţi, 19 mai, o rezoluţie prin care propun măsuri de îmbunătăţiire a siguranţei pacienţilor. Aceasta presupune şi combaterea rezistenţei la antibioticele umane şi veterinare, utilizând tratamentele disponibile în mod mai responsabil şi promovând inovaţia.

Statisticile arată că unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa şi toxiinfecţiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Medicii atrag atenţia tot mai des că rezistenţa la antibiotice a devenit o mare problemă, drept pentru care aleşii europeni au subliniat şi ei faptul că circa 12% dintre pacienţii de pe continent au de suferit de pe urma efectelor adverse.

„În fiecare an, 25.000 de cetăţeni mor în Europa din cauza rezistenţei tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea trebuie să stimulăm cercetarea pentru a obţine noi substanţe. În sectorul veterinar ar trebui prevenite vânzările online de antimicrobiale şi utilizarea lor profilactică”, declară raportorul Piernicola Pedicini.

Astfel, printre măsurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabilă a antibioticelor se numară nu doar interzicerea strictă a utilizării lor fără prescripţie şi ci necesitatea unui diagnostic înainte de prescripţie. Este susţinută şi implementarea unor practici de piaţă care să prevină conflictele de interese între producătorii de antibiotice şi cei care le prescriu, dar mai ales îmbunătăţirea informaţiilor privind monitorizarea consumului şi rezistenţei antimicrobiale şi a controlului infecţiilor.

Potrivit medicilor, administrarea incorectă a antibioticelor duce la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice. Acestea nu mai sunt sensibile la tratamentul cu antibiotice, afectiunea poate dura mult mai mult sau pot apărea complicaţii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung şi adesea mult mai costisitor. În unele cazuri grave bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului.

Geanina NICORESCU