Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“

*Evenimentul s-a desfășurat în perioada 17-18 decembrie, reunind cete de colindători și de mascați din cele mai importante zone etnografice ale țării * În anul 2008, Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca a reprezentat țara noastră la Carnavalul de la Veneția, una dintre cele mai spectaculoase manifestări de acest tip din Europa

Pentru al 14-lea an consecutiv, Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca a participat la Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Am venit să colindăm. Florile Dalbe“, eveniment desfășurat, în perioada 17-18 decembrie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

Cel mai important eveniment cultural al sfârșitului de an a reunit cete de colindători și de mascați din cele mai importante zone etnografice ale țării, păstrătoare de tradiții și obiceiuri, interpreți de muzică populară și meșteri populari care au însuflețit atmosfera cu frumoasele lor costume, bogăția recuzitei, colindele și urăturile, zurgălăii și jocurile cu măști.

Unul din invitații de marcă ai festivalului a fost Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca (Gospodăria Fundu Moldovei), ansamblu care păstrează și perpetuează zestrea etnofolclorică a Văii Bistriței, participând la numeroase manifestări culturale din județ și din țară. La ediția din acest an a Festivalului de datini și obiceiuri de la Muzeul Satului, ansamblul nemțean a încântat spectatorii cu un program de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou.

„Încă din anul 2002 suntem nelipsiți de la Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou de la Muzeul Satului, festival la care participă multe ansambluri din toate zonele țării. Anul acesta, Moldova a fost reprezentată doar de județele Neamț (Ansamblul «Drumul baltagului» Borca) și Suceava (Ansamblul de datini «Străjerii din Dolhești» și «Urșii de la Preutești»), ansamblul nostru remarcându-se prin Jocul Caprei și Mascații. Măștile sunt foarte bine lucrate, chiar de către artiștii noștri, iar jocul impresionează prin virtuozitate și dinamism“, ne-a spus coordonatorul ansamblului, prof. Ionel Alămâie.

Cu „gioco della capra“, la Carnavalul de la Veneția

Foarte bine cotat în rândul ansamblurilor folclorice din România, Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca a reprezentat țara noastră la Carnavalul de la Veneția, din anul 2008, una dintre cele mai spectaculoase manifestări de acest tip din Europa. De altfel, ediția din 2008 a Carnavalului de la Veneția a marcat și prima participare a României, în mod oficial, la acest eveniment, în calitate de invitat de onoare, la propunerea Primăriei din Veneția. „Prestația noastră a fost foarte apreciată de spectatori, de atunci devenind foarte cunoscuți și fiind invitați în mod constant la cele mai importante concursuri și festivaluri folclorice din țară“, a precizat prof. Ionel Lămâie.

Alături de Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca – prezent în festivalul venețian cu „gioco della capra“, cum anunțau prezentatorii italieni –, printre artiștii care au reprezentat România la acest eveniment s-au numărat Ansamblul de obiceiuri de iarnă „Codrulețul“ din Vorona, județul Botoșani, Ansamblul folcloric „Plaiurile Oltului“ din Slatina, Teatrul „Masca“ și orchestra de cameră „Philarmonia“. La momentul respectiv, prestația românească la carnavalul venețian a fost apreciată ca fiind „pata de culoare de care avea nevoie manifestarea pentru a se revigora“.

În perioada următoare, Ansamblul „Drumul baltagului“ Borca va fi prezent (între 26-28 decembrie 2016) la cea de-a 47-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația 2016“, din Sighetu Marmației. „Este cel mai mare festival de acest gen din România, reunind în jur de 60-80 de formații din toate regiunile țării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.), dar și din Ucraina sau Republica Moldova“, a adăugat prof. Ionel Lămâie.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația“ reușește, de aproape cinci decenii, să încânte publicul cu tradițiile, costumele și obiceiurile de iarnă desfășurate de la Crăciun și până la Bobotează, reconstituind atmosfera de sărbătoare maramureșeană, prin alaiul de colindători, mascați, „capre“, călăreți, căruțe cu colindători etc.

Irina NASTASIU