Anglia şi Irlanda ne vor medicii şi asistenţii

slujbe asistenti

* Joburile sunt foarte bine plătite

* Anul acesta, 30 de doctori au ales calea străinătăţii

Exodul personalului medico-sanitar continuă, iar cadrele sanitare rămase pe baricade în spitalele noastre sunt tot mai împovăraţi de sarcini, în unele ecţii fiind câte un singur doctor. Oferta străinătăţii este mult mai atractivă, iar sanitarii sunt tentaţi să o accepte. La a IX-a ediţie a evenimentului internaţional Cariere în Alb, care se organizează luna aceasta şi în noiembrie pentru profesioniştii din sectorul medical, sunt ofertate job-uri pentru medici, asistenţi, farmacişti şi kinetoterapeuţi, iar ţările care ne vor profesioniştii sunt, de astă dată, Anglia, Irlanda de Nord şi Danemarca.

Irlanda oferă asistenţilor medicali joburi full time, 36-39 ore pe săptămână, lucru în schimburi de 12 ore sau 8 ore, cu plata între 10,95 şi 15 lire pe oră, în funcţie de experienţă şi nivelul de engleză. Ca facilităţi, biletul de avion şi prima lună de cazare sunt plătite de angajator, plus 300 de lire oferite la începerea contractului.

În sudul Angliei, la un sanatoriu particular, sunt aşteptaţi asistenţi pentru „full time jobs”, iar  în Danemarca sunt aşteptaţi medici oftalmologi, care vor fi plătiţi cu 83.000 euro pe an.

Medicii rămaşi în ţară sunt plătiţi între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună, în funcţie de vechime şi de funcţie. La spitalul Piatra Neamţ a mai rămas un singur doctor, iar în policlinică- doi. Tot câte un doctor profesează la chirurgie infantilă şi, mai noi, la chirurgie plastică, în urma pensionării doctorului Iorgu Curelaru. Iar perspectivele nu sunt deloc roz pentru spitalele din Neamţ, ca de  altfel pentru toate unităţile cu paturi din ţară. De la începutul anului şi până în prezent, 30 de cadre medicale din Neamţ au solicitat certificate de conformitate de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ pentru întocmirea dosarului necesar la angajarea în străinătate.

 

Geanina NICORESCU