Angajaţii Petrotub îşi cer lefurile în instanţă

gheorghe ciobanu petrotub

* În nume propriu sau ajutaţi de sindicat, muncitorii au deschis zeci de acţiuni de judecată

* Oamenii îşi cer restanţele pe 7 luni din anul 2010

Salariaţii de la Petrotub Roman au deschis acţiuni în instanţă pentru recuperarea unor drepturi salariale rămase neacordate din 2011. Este vorba despre diferenţele ce trebuiau acordate conform legii după majorarea salariului minim produsă în iulie 2010 şi în februarie 2011. “Avem în vedere restanţe pe 7 luni din perioada 31 iulie 2010 şi 23 februarie 2011, când s-a ajuns de la salariul minim de 560, la 600 şi apoi la 625 de lei”, spune Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. “În acea perioadă s-a modificat şi contractul colectiv de muncă, am renegociat salariile şi au trecut mai multe luni de zile şi nu s-au mai acordat diferenţele de bani de la majorarea salariului minim. Noi am făcut acţiuni în instanţă la solicitarea membrilor de sindicat care au restanţe de recuperat, pentru că acum aşa este legea, trebuie să ne solicite să-i reprezentăm în instanţă. Dar aceste acţiuni le-am făcut din iulie, înainte de apariţia reglementărilor cu medierea şi astfel noi n-am fost obligaţi să mergem la discuţii cu reprezentanţii patronatului”, a mai spus liderul de sindicat.

Sumele în discuţie nu sunt foarte mari, dar reprezintă drepturile aşteptate de salariaţi de vreo doi ani de zile. Poate ar fi fost mult mai simplu dacă se ajungea la o aplicare a legii dispusă de conducerea societăţii, însă criza financiară şi economică din ultimii ani a afectat şi societatea romaşcană şi a făcut greoaie, ba chiar imposibilă acordarea acestor bani. Mai mult decât atât, discuţiile liderilor de sindicat cu reprezentanţii indieni ai societăţii sunt foarte dificil de antamat şi de realizat, în condiţiile în care toate dispoziţiile în materie vin de la head-office-ul de la Louxembourg.

“Dacă ar fi venit la noi cu o ofertă, să putem discuta şi negocia, nu am mai fi deschis zecile de acţiuni în instanţă, să mai cheltuim atâţia bani. Dar conducerea dă dispoziţii legate de aspectele salariale doar prin liderii de la Louxembourg sau Londra şi oamenii s-au săturat să aştepte. La proces am obţinut până acum să se facă o expertiză contabilă prin care să se stabilească exact fiecare ce drepturi restante are şi urmează apoi să ne prezentăm la prima înfăţişare”, a spus liderul Gheorghe Ciobanu. Din cei 700 de salariaţi câţi există acum la Petrotub, doar câteva zeci au de primit bani din urmă, iar dintre aceştia doar câţiva nu au apelat la sindicat sau nu sunt membri şi au deschis acţiuni în nume propriu.

Pe de altă parte, liderul Gheorghe Ciobanu se arată în continuare dispus să se aşeze la masa negocierilor pentru aceste drepturi, chiar înainte de primul termen stabilit de instanţă pentru luna ianuarie 2014: “Faptul că nu am fost obligaţi să participăm la şedinţa de informare asupra negocierii nu înseamnă că nu putem să discutăm asupra acestor drepturi. Dar, până acum conducerea nu a venit cu nici o ofertă concretă, să putem avea un punct de plecare. Noi nu suntem absurzi, realizăm faptul că noua conducere a făcut eforturi însemnate în ultimii ani de a păstra societatea nu doar pe linia de plutire, ci să iasă pe plus, pe profit, ceea ce nu e uşor având în vedere condiţiile economice din ultimii ani. Dar noi am lăsat timp suficient patronatului să găsească soluţii, am înţeles situaţia din ultimii ani, însă avem şi noi responsabilităţi în lupta pentru drepturile membrilor noştri de sindicat şi până la urmă este vorba despre nişte drepturi cuvenite prin lege, nu cerem nimic în plus”.

Cristina IORDACHE