Andi Moisescu, reprezentant Salvaţi copiii, a vizitat secţia Neonatologie din Piatra Neamţ

salvati copiii3 * Alături de preşedintele Organizaţiei, a venit să vadă cât de utilă este aparatura donată

Secţia Neonatologie a spitalului judeţean a fost vizitată, ieri, de reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. Andi Moisescu, imaginea Campaniei prin care unitatea a fost dotată cu aparatură ultraperformantă, a venit însoţit de preşedintele Organizaţei, Gabriela Alexandrescu. Au fost primiţi cu braţele deschide de dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului judeţean, precum şi de reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, dr. Daniela Marcoci şi de colectivul secţiei Neonatologie, care prin eforturi susţinute, cu ajutorul dispozitivele donate de Salvaţi copiii şi a celor obţinute prin Banca Mondială, reuşesc să facă adevărate minuni.

„Astăzi am venit să vedem cum sunt folosite echipamentele pe care le-am  adus noi, aici. Am vrut să vedem dacă funcţionează şi cel mai important lucru este că sunt utile şi îşi fac treaba. Şi pe viitor vom ajuta secţia de Nou-Născuţi din Piatra Neamţ, pentru că, deşi dotarea la această oră este performantă, oricând mai este nevoie de câte ceva pentru salvarea copilaşilor aduşi pe lume prematur. Din nefericire pentru cei mici, trăim într-un sistem în care, deocamdată, este nevoie de mult ajutor din afara sistemului, respectiv din mediul privat. Iar noi suntem, cumva, legătura dintre mediul privat şi sistemul de sănătate. Încercăm să luăm de la cei care înţeleg demersul nostru, care ni se alătură, şi împreună punem mână de la mână şi încercăm să ajutăm copiii, ca să le putem spune „Bun venit pe lume!”, iar ei să poată zâmbi, să poată râde”.

Dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei Neonatologie a spitalului judeţean, a mulţumit pentru ajutorul primit şi nu a ezitat să menţioneze că în continuare este nevoie de susţinere materială pentru că viaţa copiilor este cel mai important lucru de pe pământ: „Aparatura este foarte, foarte utilă. Ne-a salvat din foarte, foarte multe situaţii. Avem, la ora actuală, de toate, dar cu mici lipsuri. Eu sunt recunoscută pentru solicitările mele, mereu mai vreau câte ceva, dar  îmi trebuie acel „ceva” pentru această secţie şi pentru viitorul copiilor din judeţul Neamţ. Pentru că. până la urmă, suntem unitatea numărului unu a judeţului Neamţ. Vreau să subliniez că, după o muncă asiduă în această secţie, din 1990 până în prezent, constat că standardele s-au îmbunătăţit. Vorbescu de calitatea actului medical, de supravieţuire fără sechele. Ceea ce este îmbucurător pentru toată echipa de neonatologi din Piatra Neamţ, pentru că rezultatul muncii noastre de zi cu zi, oră de oră, minut de minut, se cunoaşte, chiar dacă noi suntem tăcuţii din umbră.

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv la Salvaţi Copiii ne-a spus că, în total, au fost dotate 10 secţii în regiunea Moldova, începând din Iaşi, Hârlău, continuând cu Botoşani, Suceava, Vatra Dornei, Piatra Neamţ, Roman, Bacău, Vaslui şi Focşani. Dotări care au fost stabilite cu şefii secţiilor de neonatologie, dotări prioritare pentru munca acestora, de zi cu zi. Valoarea acestora se ridică la jumătate de milion de lei, bani stânşi de la persoane fizice, companii, prin campania Salvaţi copiii. Prin această campanie au fost ajutate, cu 47 de echipamente, peste 36 de secţii medicale: „Este foarte greu pentru mămicile care sunt în această situaţie să fie singure. Aşa că am venit şi noi alături de medicii excepţionali care fac minuni. Dar care nu pot face minuni fără echipamente adecvate”.

Dr. Daniela Marcoci, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, şi-a exprimat, la rându-i, consideraţia pentru oamenii cu suflet mare care au donat fondurile necesare dotării secţiilor de nou-născuţi şi maternitate, în completarea achiziţiilor făcute deja de Ministerul Sănătăţii: „Este o bucurie, un sprijin şi o susţinere, pentru că ştim foarte bine că, fără ONG-urile de acest fel, în speţă „Salvaţi copiii”, astăzi, din păcate, sistemul nu poate face faţă tuturor  solicitărilor şi necesităţilor. După cum se vede, secţia arată foarte bine. Se observă că există aparatură atât de la Ministerul Sănătăţii, cu bani de la Banca Modială, dar şi aparatură nouă, modernă, donată de Salvaţi copiii, un ONG care se implică în salvarea vieţilor prematurilor , în a aduce un zâmbet atât pe faţa mamelor cât şi a copiilor. Le mulţumesc încă o dată şi-i aşteptăm în continuare, pentru că, pentru noi este o binefacere şi promitem să susţinem şi noi, pe cât posibil, Maternitatea şi Neonatologia cu ceea ce poate oferi Ministerul Sănătăţii la momentul acesta”.

 

Geanina NICORESCU