Ancheta incendiului de la şcoala Icuşeşti, aproape de finalizare

icusesti incendiu sv

*Între timp s-a trimis documentaţia la Bucureşti pentru finanţarea refacerii imobilului cu opt săli de clasă

Ancheta comună ISU – IPJ în cazul incendiului care la începutul anului a mistuit şcoala din Icuşeşti se apropie de final. Dosarul deschis de Poliţie, în care se fac cercetări pentru suspiciunea de distrugere, urmează să fie soluţionat, după cum au declarat oficialii instituţiei, şi va fi completat de concluzia specialiştilor ISU Neamţ într-un raport comun care va fi dat publicităţii la acel moment.

Colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, a spus la ultima conferinţă de presă că nu există elemente noi după o lună şi jumătate de analize, faţă de ce s-a estimat la faţa locului, în momentul primelor cercetări de după stingerea incendiului. “Cele două variante excluse din start – acţiune intenţionată sau furt urmat de incendiere – rămân excluse, nu sunt elemente noi, dar aşteptăm finalizarea anchetei poliţiei, pentru a încheia raportul”.

De cealaltă parte, Poliţia Neamţ precizează, prin purtătorul de cuvânt, că cercetările sunt în curs: “Cercetările privind suspiciunea de distrugere în acest caz nu s-au finalizat, urmând ca în momentul soluţionării să fie prezentat un raport comun, incendiul de la Şcoala Icuşeşti făcând obiectul unei anchete comune”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea.

În noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2014 nişte tineri care se întorceau de la discotecă au văzut flăcările care mistuiau clădirea realizată în 2005 cu finanţare de la Banca Mondială, şi au sunat la 112. Imobilul, realizat din plăci OSB şi rigips pe schelt metalic, a ars în totalitate, fiind observat şi anunţat târziu. Pompierii au estimat din start că poate fi vorba de un scurtcircuit sau de o neglijenţă în mânuirea artificiilor, dar a fost clar că nu se punea problema unei acţiuni criminale. Cert este că imobilul nu avea autorizaţie PSI.

Între timp, cei 128 de elevi învaţă tot în două schimburi în şcoala veche, aflată în aceeaşi curte. Până se va găsi o altă variantă va mai trece ceva timp.

“Aşteptăm răspuns de la guvern la proiectul de hotărâre pe care l-am iniţiat împreună cu Prefectura pentru a reface imobilul, dar mai durează”, a declarat primarul de Icuşeşti,  Leonard Oprea. “Trebuie să găsim altă soluţie de refacere, pentru că din OSB nu se mai poate face şi în proiect sunt propuse 8 săli de clasă, cancelarie, grup sanitar. Este o lucrare care necesită, estimativ, între 15 şi 18 miliarde lei vechi, vom vedea ce va aproba guvernul”, a mai spus edilul. Până la aprobarea hotărârii de refacere a clădirii şi finalizarea lucrărilor mai e cale lungă, aşa încât, deocamdată, cel puţin, copiii mai au de stat în şcoala veche, un imobil cu puţine săli de clasă care au fost dotate cu mobilier şi cele necesare studiilor cu ajutorul şcolilor din Băluşeşti, Roman.

Cristina IORDACHE