Anchetă epidemiologică la un han după ce 18 turiști s-au internat cu toxiinfecție alimentară

* 16 dintre persoanele afectate sunt copii!

Inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică Neamț au declanșat o anchetă epidemiologică la un han aflat la granița dintre comuna Vânători și orașul Târgu Neamț după ce 18 dintre turiștii cazați acolo s-au internat ci simptome de toxiinfecție alimentară.
„În data de 26 mai, DSP Neamț a fost anunțată telefonic de către personalul Compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate activității medicale din cadrul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț că, în cursul zilei, s-au internat 18 persoane cu diagnosticul: observație toxiinfecție alimentară cu formă ușoară de boală. Aceste persoane fac parte dintr-un grup de 52 de turiști din Târgoviște aflați în excursie în județele Suceava și Neamț, cazați din seara zilei de 23 mai 2017 într-o unitate de alimentație publică din vecinătatea orașului Târgu Neamț“, ne-a informat Dan Morenciu, director executiv al DSP Neamț.
Din informațiile oferite rezultă că pacienții în cauză au prezentat grețuri, vărsături, dureri abdominal, scaune diareice. Dintre cei 18 turiști, 15 pacienți au vârste cuprinse între 10-14 ani, unul între 15-19 ani și doi între 35-50 de ani.
Potrivit dr. Morenciu, specialiștii DSP Neamț au luat o serie de măsuri: anchetă epidemiologică – cu izolarea și tratarea în spital a suspecților și bolnavilor, recoltarea de probe de la han – atât din meniurile servite, cât și probe de sanitație din unitate și recoltarea de probe de apă din unitatea cu pricina.
Cu același prilej, echipele de specialiști ai DSP au făcut o serie de recomandări personalului din unitate: recoltare coproculturi, evitarea contactului între alimente nepreparate și cele preparate, spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea și păstrarea alimentelor, întreținerea curățeniei și dezinfecția tuturor suprafețelor bucătăriei – paviment, mese de lucru, utilaje, veselă, tacâmuri.
Rămâne de aflat, prin ancheta ce cuprinde analiza alimentelor și verificarea stării de sănătate a personalului unității de cazare, dacă turiștii s-au simțit rău din cauza alimentelor servite la han ori dacă s-au îmbolnăvit din altă cauză, independentă de condițiile de cazare și servire.

Geanina NICORESCU