Anchetă epidemiologică la Neonatologia Spitalului Județean

masuri dsp*Conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț a dispus, ieri, noi teste de sanitație la Neonatologie, în scandalul depistării bacteriilor responsabile de infecții nosocomiale la gemenii dintre care unul a murit, iar celălalt este transferat la Iași

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț a dispus, ieri, recoltarea de noi probe de sanitație din secția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, după ce un nou-născut infectat cu Enterovirus a murit, iar fratele său geamăn a ajuns la Iași infectat cu o bacterie care ar putea fi luată din spital.

Pentru a preciza cauza decesului nou-născutului prematur din data de 17 iulie, în Spitalul Județean Neamț, secția Nou-născuți, Compartimentul de terapie intensivă neo-natală, s-a inițiat anchetă epidemiologică de către medicii epidemiologi ai DSP Neamț. Miza este foarte mare în acest caz, dacă se poate spune așa, în sensul că, pe lângă drama trăită de părinții care și-au văzut unul dintre copii mort și pe celălalt internat în stare gravă la Spitalul „Cuza Vodă“ din Iași, unitatea medicală cu paturi din Piatra Neamț ar putea avea mari probleme epidemiologice. Suspiciunile sunt extrem de mari, având în vedere că bebelușul mort era infectat cu Enterobacter – infecție care putea fi luată chiar din spital, iar cel de-al doilea geamăn a fost diagnosticat cu Klebsiella, o altă bacterie cunoscută ca făcând parte din categoria celor responsabile de infecțiile spitalicești.

Decesul a fost raportat la Ministerul Sănătății

„La nou-născutul care a decedat, în a noua zi de viață, pe 17 iulie, brusc se instalează paloare, marmorarea tegumentelor, hipotonie generalizată, refuzul alimentației cu degradarea rapidă a parametrilor vitali, motiv pentru care, pe lângă tratamentul cu antibiotic, se administrează sânge RH negativ și se intensifică măsurile de terapie intensivă. La ora 18.15 nou-născutul face stop cardio-respirator, pentru care se instituie protocolul de resuscitare. Se constată decesul la ora 19.20. În cursul zilei de 17 iulie s-a recoltat hemocultură care a evidențiat prezența de Enterobacter. Cel de-al doilea copil a fost transferat la secția de neonatologie din Spitalul «Cuza Vodă» din Iași. Hemocultura efectuată a izolat prezența Klebsiella. Se continuă tratamentul instituit la Piatra Neamț, are o stare generală bună, este alimentat și crește în greutate“, subliniază conducerea DSP Neamț, printr-un comunicat de presă.

Aceste date au fost făcute publice și de dr. Alexandru Juncu, managerul interimar de la SJU Neamț, în cadrul unei conferințe de presă susținute sâmbătă, 23 iulie 2016, la insistența președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Decesul a fost raportat la Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Cu toate astea, nici un alt bebeluș din secția de nou-născuți nu a fost supus analizei de hemocultură, care ar putea stabili dacă mai sunt cazuri de infecție. Dr. Dorina Apetroaie, epidemiologul spitalului, a precizat, la conferința de presă de sâmbătă, că aceste analize nu se fac decât dacă starea unui bebeluș se degradează, deci dacă sunt suspiciuni. Protocoale de neînțeles pentru omul simplu, având, iată, exemplul geamănului care a murit și rezultatul analizei a ieșit la 3 zile după deces, deci prea târziu!

Cauza decesului, între macroscopic și microscopic

În privința cauzei care a condus la decesul nou-născutului depistat cu Enterovirus lucrurile nu sunt, încă, lămurite. S-au prelevat probe biologice care vor fi analizate microscopic. Pe certificatul de deces eliberat a fost completat, de către medicul legist, „hemoragie cerebrală de prematuritate, insuficiență cardiorespiratorie acută, encefalopatie ischemică hipoxică“. Macroscopic s-a constatat prezența unor picheteuri hemoragice și inexistența focarelor septice necroptice, adică nu s-a evidențiat focar de infecție. Și totuși, la analizele făcute fătului când încă era în viață și starea sa se degradase, s-a depistat Enterobacter, o bacterie extrem de rezistentă la antibiotice și care poate provoca decesul.

Cei de la DSP Neamț subliniază că inspectorii de la Departamentul de control al DSP Neamț au efectuat un control în SJU Neam, la Nou-născuți, inclusiv în salonul în care au fost internați cei doi gemeni, cu recoltare de probe de sanitație chiar în săptămâna în care a avut loc decesul bebelușului născut prematur, constatându-se că toate probele recoltate au fost conforme.

Cu toate astea, iată că ieri conducerea DSP Neamț a dispus un nou control igienico-sanitar cu recoltarea de teste de sanitație în secția Nou-născuți de către inspectorii Departamentului de control al DSP Neamț, teste ce includ probe de aeromicrofloră, spălături pe suprafețe, mâini personal.

Dr. Dan Morenciu, director executiv al DSV Neamț, a subliniat că rezultatele anchetei epidemiologice finale vor fi comunicate după obținerea rezultatelor microscopice ale necropsiei și a celorlalte probe de sanitație.

Geanina NICORESCU