Anchetă „Ceahlăul” / Filieră pentru sporuri de radiații – Dovada: Expertiză falsificată!

*Pretinzând că este un primar din Neamț, un jurnalist al ziarului a cerut unei firme de profil realizarea „din pix” a unei expertize care să confirme radiații ale câmpului electromagnetic peste limita admisă

*După o corespondență în care solicitarea tehnică era plină de aberații, în două zile a fost remisă respectiva expertiză (inclusiv pentru stații radio care nu există)

*”La toate primăriile, valorile reale sunt de câteva mii de ori sub limitele admise. (…) O rezolvăm. (…) Cu o măsurătoare mai puțin ortodoxă”, promisese reprezentantul srl-ului bucureștean care a realizat și expertiza în baza căreia a fost dat sporul de radiații de la Primăria Zănești.

Halucinant! Sporurile de radiații se pot da angajaților din primării pe bază de expertize falsificate. O demonstrează o rapidă anchetă jurnalistică derulată de ziarul Ceahlăul, la finalul căreia, după două zile și jumătate de la „comandă” suntem în posesia unui raport de măsurători conform căruia în altă primărie nemțeană călcăie radiațiile.

Oamenii de la srl-ul bucureștean care au parafat depășirile de radiații nici nu au călcat în respectiva primărie (în numele căreia am cerut studiul) pentru că nici nu aveau cum: i-am contactat în seara zilei de vineri, 26 aprilie iar în dimineața zilei de luni, 29 aprilie, la 8,20, în adresa de mail folosită pentru corespondența cu experții în radiații ajunsese deja documentația tehnică cerută și factura (antedatat, așa cum cerusem!!!).

Ce mi-e Zănești, ce mi-e Hangu?

De unde ideea comandării unui astfel de studiu? Simplu, în aceeași zi de vineri 26 aprilie, majoritatea din Consiliul Local Zănești a decis, la propunerea primarului Ionel Filip, acordarea celebrului spor de radiații. Și primarul (în expunerea de motive), și secretarul Georgel Ciubotaru (verbal dar și în raportul juridic al proiectului), și contabila șefă Maria Căliman (verbal) au pledat pentru veselul spor invocând la greu o expertiză realizată de Radiocom Network Tehnology conform căreia munca printre atâtea radiații ar fi moarte curată.

Ei bine, pe acea expertiză (semnată Jani Zamfir) erau și datele firmei, inclusiv numărul de telefon. La acel număr de mobil a răspuns un domn Marian Zamfir (rudă sau nu cu Jani). Jurnalistul Ceahlăul a pretins că este primarul comunei Hangu (Gavril Lupu nu are nicio legătură cu ancheta noastră, dar trebuia invocată o primărie…) și că vrea, urgent, o expertiză ca la Zănești ca să poată da sporul. Dar „repede, că se încheie luna, și doar ce e la Primăria Hangu este și la Zănești și invers”. Practic s-a solicitat o expertiză din burtă iar Marian Zamfir a fost de acord.
Omul a cerut doar să i se facă o comandă pe mail și apoi să i se dea acordul pentru preț.

Convorbirile telefonice între pretinsul primar și acest Zamfir sunt efectiv spumoase (și, firește, înregistrate – vom reveni în ediția de mâine cu stenogramele).

Pe scurt, „clientul” a cerut antedatarea documentelor (ca să nu comenteze consilierii din opoziție). Furnizorul a zis da. După ce a aflat prețul (1840 de lei), jucând rolul unui primar nărăvit în rele, „clientul” a cerut facturarea la preț mai mare și șpaga de rigoare. Furnizorul a zis da și a facturat 5840 de lei.

În comanda către experți, „clientul” a menționat un întreg pomelnic de aparatură care, vezi Doamne, ar putea fi pretext de emisie de radiații, printre care o sirenă de alarmare SVSU (Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență), amplasată la 280 de metri de primărie, în satul… Pietrosu (în județul Neamț există un singur sat cu acest nume dar nu la Hangu ci în comuna Oniceni). Expertul nu s-a prins de capcană cum nu s-a prins nici de codul inventat pentru stațiile radio de emisie-recepție. În comandă (și apoi în Raportul de Încercări) au fost trecute stații Cobra, apoi un cod real, apoi o adăugire inventată – final „Cobra MT 975 Walkie Talkie AT-NEF”. Ei bine, cu acest cod nu există nicăieri în lume stații radio pentru simplu motiv că ultima particulă („AT-NEF”) este despărțirea în silabe a unui cuvânt scris de la coadă la cap: FEN-TĂ!!!

Dar când e vorba de bani pentru onorarea unei facturi pentru o expertiză nerealizată și pentru sporuri date pentru radiații exagerate, ce mai contează o „fentă” acolo?

Furnizorul a sesizat o singură eroare în corespondența cu „clientul” – codul CIF (pentru facturare) greșit, dar nu s-a prins deloc de faptul că referentul care era menționat pe documente are un nume de rezonanță în județ (George Lazăr, prefectul de Neamț!!!).

În fine, cea mai bună dovadă că în Primăria Hangu nu a făcut nimeni nicio măsurătoare este faptul că aparatele menționate în comandă sunt fictive sau luate la întâmplare de pe net și, cu siguranță, 99 la sută din ele nu sunt în inventarul instituției. Iar firma serioasă din București, a menționat în raport că a măsurat inclusiv câmpul electromagnetic generat de stațiile „fentă”!…

„Cu o măsurătoare mai neortodoxă, rezolvăm!”

Apropo de sinceritate discuției „primar” – furnizor de servicii. Reprezentantul firmei bucureștene a fost foarte amabil în „a ajuta” rapid cu o expertiză „din burtă”. Sinceritatea a mers mai departe și, la temerea că nu cumva chiar or fi existând radiații periculoase, același Marian Zamfir a precizat că el știe ce e în primării, în alte instituții ale statului și că ”La toate primăriile, valorile reale sunt de câteva mii de ori sub limitele admise. (…) O rezolvăm. (…) Cu o măsurătoare mai puțin ortodoxă eu vă scot valorile de care aveți nevoie” (n.r. – pentru acordarea sporurilor).

Ba, pentru a-l liniști pe clientul ipohondru, specialistul a ținut să adauge „La dumneavoastră, în Moldova, e parfum. Nu e problemă. Mai rău e la noi, la București, unde sunt atâtea antene. Dar și noi suntem sub limitele admise…”

Penal-penal!

Câțiva specialiști în Drept consultați au concluzionat că un astfel de caz precum cel prezentat mai sus se încadrează pe o întreagă listă de articole din Codul Penal.

Mai interesant e faptul că, neoficial, și unii angajați din Primăria Zănești au spus că nu au văzut în instituția lor să se fi măsurat radiațiile respective. Unul singur părea mai dispus la a confirma efectuarea măsurătorilor dar nu a știut să descrie specialiștii respectivi…

Rămâne de văzut dacă instituțiile de anchetă (cărora ziarul Ceahlăul le va pune la dispoziție corespondența și convorbirile cu firma specializată în expertize „FEN-TA”) vor stabili dacă la Zănești chiar au fost măsurate „valorile de câteva mii de ori mai mici” și apoi au fost ajustate din condei sau, tot ca în „cazul Hangu” au fost realizate doar din pix.

Într-un nedorit caz în care frauda e totală, primarul Ionel Filip ar avea de raspuns unui pomelnic de acuzații (de fals, uz de fals, abuz în serviciu etc), iar secretarul Georgel Ciubotaru și contabila Maria Căliman ar putea fi trași la răspundere măcar pentru complicitate.

Vom reveni!

Radiații contratimp

–         Vineri, 26 aprilie (ora 15) – CL Zănești votează (la propunerea primarului) sporul pentru radiațiile tip Cernobâl

–         Vineri 26 aprilie (ora 20,33) – prima convorbire cu Marian Zamfir în care jurnalistul Ceahlăul se dă „client”

–         Sâmbătă 27 aprilie – crearea unei adrese de mail care să dea impresia că e a autorității locale invocate

–         Sâmbătă / duminică, 27/28 aprilie – convorbiri telefonice și corespondență pe net „client”/ furnizor, antedată cu data de 24 aprilie

–         Luni, 29 aprilie (ora 8,20) – primirea expertizei pe mail (printată de furnizor, ștampilată, semnată, scanată și remisă în format PDF, antedată 26 aprilie  – originalul a fost trimis prin Poștă la primăria respectivă).

George Dumitru, Daniel Vinca