Analize trichineloscopice, numai în trei pieţe din judeţ

* Depistarea larvelor din carnea de porc se face cu aceleaşi echipamente de acum 25 de ani

* La Bicaz nu există nici măcar un aparat vechi, aşa încât veterinarul de acolo colectează probe şi le aduce la Piatra Neamţ

 În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, când are loc tradiţionala sacrificare a porcilor numai buni pentru preparat cârnaţi şi pastramă, examinarea trichineloscopică a cărnii este primordială pentru sănătatea consumatorilor. Acest test poate fi făcut „ca la carte” numai în punctele de control-alimente din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ, singurele care dispun de aparatură şi nu de simple microscoape. Punctul sanitar veterinar din Bicaz nu dispune de aparatura necesară efectuării analizei, aşa încât medicul de acolo primeşte probe pentru examinare trichineloscopică inclusiv de la sătenii de pe Valea Muntelui şi le aduce la Piatra Neamţ pentru verificare.

Doctorul veterinar de la Circumscripţia de control-alimente din Piaţa Centrală Piatra Neamţ a prelucrat primele probe încă de duminică, 15 decembrie, iar conform programului stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară va efectua analize trichineloscopice zilnic, între orele 8-18, până în Ajunul Crăciunului. Circumscripţiile din pieţele de la Roman şi Târgu Neamţ vor respecta acelaşi program. Preţul unitar pentru un examen trichineloscopic este de 9 lei pentru fiecare probă, cu doi lei mai mult decât anul trecut.

„De duminică asigurăm permanenţa la circumscripţia de control-alimente din piaţa centrală şi constat că sunt destule persoane care vin şi solicită această examinare a cărnii de porc”, ne-a declarat dr. Toader Leontică, de la Circumscripţia de control-alimente Piaţa Centrală Piatra Neamţ. „Din ceea ce am analizat în prima zi nu am depistat nici un caz pozitiv. În anii precedenţi au fost câteva cazuri şi imediat au fost luate măsurile de rigoare. Examenul trichineloscopic este foarte important şi cetăţenii trebuie să ştie că nu durează mai mult de 15 minute, deci nu trebuie să aştepte rezultatul decât câteva minute. Examenul constă într-o etalare pe lama trichineloscopică a unor eşantioane de carne dintr-o zonă specială, din pilierii diafragmatici, pentru a avea un rezultat concludent. Mai exact, din acel muşchi care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală, deci omul trebuie să ştie că e carnea de care se prinde ficatul. Dacă mi se aduce altceva, o bucată de carne cu grăsime de exemplu, s-ar putea ca examenul să nu fie prea concludent”.

Şi aşa echipamentele aflate în dotarea circumscripţiilor localizate în pieţele centrale din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ sunt extraordinar de vechi, fabricate în epoca Ceauşescu, iar o probă neconcludentă ar fi suficientă pentru ratarea diagnosticului. Şi mai rău e că, încet, încet, nu se mai găsesc piese de schimb, pentru că nimeni nu le mai fabrică. Acum, problema cea mai mare sunt lămpile speciale folosite la monitor, becuri care nu se mai fabrică în România, iar dacă se arde unul, trebuie trimisă comandă specială tocmai în Germania, la o firmă de optică. Nefiind bani suficienţi la bugetul de stat pentru dotări, veterinarii au grijă de echipamentele vechi pentru a nu rămâne fără „obiectul muncii”.

Trichineloza este o boală foarte gravă, care se manifestă prin paralizie după ce larvele de trichinella se fixează în muşchi şi atacă sistemul nervos. Netratată, trichineloza provoacă decesul.

Geanina NICORESCU