Analize contra cost pentru grădiniţă

copil la consultatie

* Investigaţiile scot 100 de lei din buzunarul părinţilor, pentru fiecare copil

* Nu la toate grădiniţele este nevoie de setul de analize

 Mai sunt doar câteva zile până când grădiniţele cu program prelungit îşi vor deschide porţile, iar părinţii au intrat în „fibrilaţie”. Grădiniţele nu renunţă la avizele medicale, chiar dacă Legea Sănătăţii nu mai prevede obligativitatea analizelor pentru copiii care intră în colectivitate, iar fiecare analiză şi fiecare aviz eliberat de medicul de familie costă. Per total, părintele trebuie să scoată din buzunar suta de lei!

„Pentru a nu intra în colectivitate cu afecţiuni contagioase, copilaşii trebuie examinaţi clinic de medicul de familie, apoi, dacă acesta consideră că este necesar, recomandă un set de analize pentru depistarea streptococului şi a paraziţilor intestinali, după care, în funcţie de rezultate, emite avizul epidemiologic şi adeverinţa de sănătate”, ne-a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. „Dacă medicul constată probleme de sănătate, se amână intrarea copilului în colectivitate, se recomandă tratament, iar în momentul în care pacientul este sănătos poate primi avizul pentru a intra în colectivitate”.

Părintele va trebui să scoată bani din buzunar pentru fiecare analiză în parte şi pentru fiecare aviz, pentru că sunt investigaţii şi documente emise „la cerere”, pe care statul nu le-a inclus în pachetul de servicii medicale gratuite acordate minorilor!

„Există tarife minimale pentru documentele pe care medicul de familie le emite la cerere, respectiv 20 de lei pentru adeverinţa medicală şi 15 lei pentru avizul epidemiologic”, a afirmat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ. „În spatele avizului epidemiologic stau rezultatele la secreţia faringiană şi examenul coproparazitologic, dar trebuie să subliniez faptul că unele grădiniţe cer setul de analize, altele nu, aşa încât noi fie eliberăm doar adeverinţa de sănătate din care reiese că solicitantul este „clinic sănătos”, fie mergem mai departe cu investigaţiile”.

Investigaţii pe care părintele trebuie, de asemenea, să le plătească, indiferent de laboratorul ales. Exudatul faringian costă în jur de 20 de lei, iar coproparazitologicul (parazitologic plus bacteriologic) 40-50 de lei.

Chiar dacă trece cu brio de toate examinările medicale în zilele ce preced începutul de an şcolar, copilul va fi trecut şi prin „filtrul” medicilor sau asistenţilor şcolari care-l vor întâmpina în pragul grădiniţelor încă din prima zi. Dr. Roxana Pipirigeanu ne asigură că va fi un triaj riguros, astfel încât să nu existe premisele declanşării unor focare de infecţie.

Geanina NICORESCU