Amenzi usturătoare pentru mizeria din magazine și condiții improprii de păstrare a mărfurilor perisabile

Inspectorii veterinari au descins, în ultima lună, la 83 de operatori din sectorul alimentar, pentru a inspecta condițiile sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la producerea, tranșarea, reambalarea, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a cărnii separate mecanic. Dintre firmele verificate, 3 sunt abatoare, două sunt unități de carne preparată, iar 77 – unități de vânzare cu amănuntul a cărnii de ungulate domestice. Potrivit Biroului de presă al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț au fost aplicate 5 avertismente și 8 amenzi contravenționale în valoare de 14.600 lei, ca urmare deficiențelor constatate : comercializare carne vrac; neetichetarea corespunzătoare a produselor; comercializare carne proaspătă neambalată și neetichetată; nerespectarea separației produselor; nerespectarea condițiilor de igienă personală; păstrarea necorespunzătoare a produselor prin întreruperea lanțului de frig; lipsă document de înregistrare sanitară veterinară a obiectivului.

În perioada 25 aprilie – 26 mai 2017, toate direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a Municipiului București, au desfășurat activități de control în: abatoare, unități de tranșare, unități de reambalare a cărnii, unități care produc carne tocată, carne preparată și separată mecanic, unități de depozitare a cărnii, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne și produse din carne. La nivel național au fost verificate 2.004 de unități, iar în urma acestor controale au fost aplicate 408 sancțiuni contravenționale, dintre care 196 avertismente și 212 amenzi în valoare de 324.920 lei. De asemenea, au fost emise 3 ordonanțe de suspendare a activității și 5 ordonanțe de interzicere a activității. Totodată, au fost retrase de la comercializare aproximativ 1.624 de kg de carne și produse din carne (carcasă bovină, carne tocată, carne de mici, resturi de tranșare), improprii pentru consumul uman.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.
În cursul lunii mai 2017, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat și 8.998 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a semințelor, legumelor și fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 143 de amenzi contravenționale în valoare totală de 197.600 lei și au fost acordate 173 avertismente pentru deficiențe minore.
În Neamț, neconformitățile constatate au fost sancționate cu 2.000 lei – pentru neîntreținerea spațiilor de depozitare a produselor alimentare.
De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Geanina NICORESCU