Amenzi „pe incidente” la spitalul judeţean / Probleme la Contagioase, Bloc alimentar şi Laborator

amenzi spital

* În caz de toxiinfecţie alimentară, nu ar fi existat probe pentru analiză!

* Echipa DSP Bacău nu a găsit gândaci: „Acum o lună au fost ceva probleme în spitalul vechi”

Este o vorbă care spune că problemele sunt mici, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale… Echipa Direcţiei de Sănătate Publică Bacău care a controlat spitalul judeţean timp de o săptămână, a dat doar trei amenzi, în valoare totală de 2.000 de lei, pe baza unor „incidente”, după cum le-a catalogat managerul unităţii, dr. Ioan Lazăr, în cadrul conferinţei de presă organizate ieri. Ca să se înţeleagă foarte bine ce a vrut să spună, în „traducere”, incident înseamnă caz sporadic, nu o practică.

Secţia Contagioase s-a aflat în topul neregulilor. Pur şi simplu s-ar fi întâmplat ca, taman în ziua când echipa DSP Bacău a descins pe acolo, să fie vraişte în camera de păstrare a hainelor lăsate de pacienţi până la externare. Şi la blocul alimentar a fost omisă păstrara probelor de alimente din bucatele servite bolnavilor, dispărând astfel orice probă în cazul izbucnirii unei toxiinfecţii, iar la laborator a fost o problemă de reglare a temperaturii de păstrare a serurilor în frigider.

 

* Infiltraţii la spălătorie

„La Contagioase, hainele din magazie nu erau ţinute în sacii speciali care trebuie aşezaţi apoi pe umeraşe, iar condiţiile nu erau corespunzătoare. Vreau să spun că acolo sunt dulapuri de 30-40 de ani, jerpelite, pe care dacă am avea bani, le-am schimba. Am tot schimbat vestiare, dulapuri, prin diferite secţii, dar nu pot face totul deodată”, a spus dr. Ioan Lazăr.

Tot la Contagioase, vraişte era şi în graficele de lucru, după cum a subliniat dr. Lazăr. Nereguli privind completarea graficelor de lucru privind dezifecţia,  ori chiar lipsa acestor hârtii de prin unele saloane, aşa încât asistentul şef, care trebuia să verifice aceste activităţi de supraveghere şi efectuare a curăţeniei a fost amendat cu 500 de lei.

„Cei de la DSP Bacău au intrat chiar peste tot, prin saloane, pe la subsoluri, iar tot la Contagioase au găsit infiltraţii la spălătorie. Dar sunt probleme de proiectare pe care noi ne chiuim de ceva vreme să le remediem. Nu-i nimic, vom corecta şi acest aspect şi vom face totul conform legii. Iarna asta am remediat cât am putut, dar vom rezolva problema în cel mult o lună de zile, sper eu, chiar dacă cei de la DSP ne-au dat 3 luni de graţie”,  a precizat managerul SJU Neamţ.

La bucătăria spitalului judeţean, un alt „incident”: bucătăreasa şefă a UITAT să păstreze probe din alimentele servite de bolnavi, probe care trebuie ţinute de pe o zi pe alta, în frigider, pentru cazul în care izbucneşte o toxiinfecţie alimentară şi trebuie „mers pe fir”. Un „incident” ce a costat-o pe bucătăreasa şefă 1.000 de lei.

O altă problemă depistată şi taxată a constat în păstrarea, la temperatură necorespunzătoare, a serurilor dintr-un frigider al Laboratorului de analize medicale. Dr. Lazăr susţine că, fiind un frigider nou, temperatura fusese reglată cu două grade mai sus. Cu toate acestea, responsabilul a fost taxat cu 500 de lei.

 

* 16 paturi în plus

 

Echipa DSP Bacău a numărat şi paturile. Tot spitalul are, pe hârtie, 883, dar au fost găsite cu 16 mai multe. Toate la Pediatrie. A fost dispusă măsura scoaterii paturilor găsite în plus în termen de 7 zile, or personalul s-a conformat imediat, a doua zi.

Dr. Lazăr a prezentat, în conferinţă, şi planul de reabilitare a secţiilor care nu au mai beneficiat de aşa ceva de foarte mulţi ani, respectiv Oncologia, Pediatria, Contagioase, şi nu în ultimul rând a menţionat că are în plan realizarea unui centru integrat cu 350 de paturi. Spitalul de tipul celui vechi, a subliniat domnia sa, trebuia dezafectat de mult. „Dar unde să muţi atâta lume?” Dacă tot veni vorba de spitalul vechi, l-am întrebat pe dr. Lazăr dacă echipa DSP Bacău a făcut controale doar la lumina zilei, ori a trecut prin saloane şi după lăsarea serii, când, după cum spun gurile rele, ar mai mişuna gândacii…

„În spitalul vechi au fost acum o lună nişte gândaci, dar am schimbat soluţia de dezinsecţie şi deocamdată nu au dezvoltat rezistenţă… Într-o ţară civilizată, dezinsecţia se face pe paliere ori în toată unitatea odată, dar suntem în România. Unde să-i duci pe bolnavi?”, a punctat dr. Lazăr.

Geanina NICORESCU