Amenzi de peste 230.000 lei date de jandarmii nemțeni

Activitatea din prima jumătate a anului a făcut obiectul conferinței de presă organizată luni, 31 iulie, de conducerea Jandarmeriei Neamț. Maiorul Radu Vasile Olariu – șeful instituției, împreună cu locotenent-colonelul Daniel Todirică, ofițer specialist ordine publică și căpitanul Marius Gămănuț, purtătorul de cuvânt, au prezentat în cifre bilanțul la jumătate de an și câteva noutăți legislative privind avizarea adunărilor publice.

Potrivit datelor prezentate, reiese că structurile de pază și protecție instituțională din județ au executat nu mai puțin de 4.390 de misiuni la cele 19 obiective avute în competență, misiuni de pază și protecție a transportului de valori aparținând Trezoreriei, precum și paza și protecția transportului corespondenței clasificate.

Pe linia ordinii publice, în prima jumătate a acestui an au fost executate 2.480 de misiuni, dintre care 1.748 au fost executate exclusiv de efectivele de jandarmi, iar 732 împreună cu poliția. „Misiunile au vizat patrulări în zona montană și pe traseele turistice, patrulări în zona instituțiilor de învățământ, în zona obiectivelor din competență, misiuni în sprijinul transporturilor speciale precum și alte misiuni în zone rurale de interes operativ. În cadrul acestor misiuni au fost organizate și desfășurate 4 acțiuni punctuale în piețe, târguri și oboare, 26 acțiuni pe linie silvică și cinegetică dar și alte acțiuni pentru prevenirea și combaterea altor fenomene antisociale“, a declarat maiorul Radu Vasile Olariu.

Pe partea de asigurare a ordinii publice au fost executate 259 de misiuni, dintre care 64 la manifestări sportive, 86 de misiuni la manifestări cultural-artistice, religioase sau promoționale, 41 de acțiuni de asigurare executate premergător și pe timpul desfășurării alegerilor locale, 53 de misiuni la manifestațiile de protest, 10 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine în zona centrelor de examen, 3 misiuni de protecție a persoanelor și două misiuni pe timpul vizitelor oficiale ale delegațiilor în județ. „Pe segmentul contravențional, au fost aplicate 1.158 sancțiuni contravenționale, dintre care 531 avertismente și 627 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate este de 235.650 lei, iar contravențiile sancționate au fost pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, la regimul piscicol, pe linie de comerț ilicit, silvic, cinegetic dar și la alte acte normative“, a mai precizat sursa citată.

În aceeași perioadă, jandarmii au pus în executare 165 de mandate pe raza a 16 localități și în camera de corpuri delicte au fost înregistrate 150 de bunuri ce au făcut obiectul infracțiunilor și contravențiilor constatate de jandarmi.

Creșterea gradului de siguranță în societate și în mediul școlar, în special, a fost preocuparea lucrătorilor din cadrul structurii de prevenire și combatere a faptelor antisociale, care au desfășurat 20 de acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar și a delincvenței juvenile, la care au luat parte 3.167 elevi și au fost distribuite peste 1.000 de pliante, flyere și alte materiale inscripționate cu mesaje de prevenire.

*455 de solicitări directe pentru intervenție

Jandarmii au fost sesizați, anul acesta, să intervină la 455 solicitări, dintre care 287 prin SNUAU 112 și 168 telefonic sau prin alte modalități. În general, s-a intervenit pentru aplanarea unor conflicte, intervenția în zona montană ori pentru acordarea sprijinului operativ la producerea unor situații de urgență.

Nu în cele din urmă, misiunile executate în cooperare sau colaborare cu alte instituții reprezintă un indicator important de evaluare a activității specifice pe linie de ordine publică, cele mai importante fiind cele executate în cooperare cu IPJ Neamț, ISU Neamț, SPP, DGA, DIICOT, BCCO, executorii judecătorești, organele care gestionează activitatea silvică și piscicolă, cu administrațiile parcurilor naționale sau naturale, cu Garda de Mediu, acțiuni în sprijinul ISCTR precum și cu alte instituții, în baza planurilor proprii de cooperare și colaborare.

Pe ansamblu, în perioada de referință, au fost constatate 76 infracțiuni, dintre care 11 fapte penale cu autori minori, 70 autori fiind identificați. Cât privește natura infracțiunilor săvârșite, acestea au fost infracțiuni de furt, tâlhărie, loviri sau alte violențe, amenințare, distrugere, precum și alte fapte prevăzute de legile special“, a mai spus șeful Jandarmeriei Neamț.

La final, locotenent-colonel Daniel Todirică, ofițer specialist în cadrul Serviciului Ordine și Siguranță Publică, a punctate noutățile în domeniul legislației privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, în special procedura avizării adunărilor publice supuse declarării prealabile, care sunt obligațiile organizatorilor și care este proiecția acestor manifestații publice pentru perioada imediat următoare. (C.I.)