„Am trăit cel mai semnificativ eveniment din cariera mea!“

*Colonelul Sorin Gherman, șeful Inspectoratului de Jandarmi Neamț, împărtășește în interviul acordat momentele marcante din acest an, un an deosebit pentru unitate și cariera sa

Reporter – Dincolo de activitatea obișnuită, recent a avut loc un eveniment cu înaltă semnificație pentru instituția pe care o conduceți, pentru jandarmii din subordinea dumneavoastră – înmânarea drapelului de luptă.

Col. S.G. – Acesta este, într-adevăr, cel mai important și cel mai semnificativ eveniment nu doar al acestui an, ci din întreaga mea carieră! A fost un moment deosebit, de o emoție aparte, care a încununat munca mea și a colegilor mei de ani și ani de zile. Drapelul de luptă reprezintă certificatul de existență a unității. Dacă acest drapel care îl vedeți aici lângă mine ar dispărea, se poate ajunge chiar la desființarea unității! Mai devreme sau mai târziu, fiecare unitate primește drapelul de luptă, depinde de activitatea unității, depinde de analiza făcută la nivelul Ministerului Afacerilor interne, ale Jandarmeriei Române.

Să nu uităm că, în 1990 când am venit aici, unitatea era la nivelul unui detașament, iar pe parcursul anilor structurile s-au modificat, au apărut noi subunități, instituția s-a reorganizat și noi atribuții i-au revenit în competență, lărgind sfera de activități și îndatoriri.

*„S-a ajuns la o maturitate instituțională a unității“

Rep. – Primirea drapelului de luptă este un moment important.

Col. S.G. – Da! Acum, pot spune că s-a ajuns la o maturitate instituțională, ceea ce a generat acordarea acestei înalte distincții care conferă o autoritate în plus unității noastre și reflectă gradul înalt de profesionalism al colectivului.

Rep. – Sunteți militar de carieră, de 28 de ani în slujba Jandarmeriei, de 11 ani la comanda unității și contemporan cu acest moment extrem de important. Înmânarea drapelului de luptă s-a bucurat de o atenție specială și de un ceremonial militar care a tăiat respirația tuturor celor care au participat la festivitatea din centrul municipiului prin solemnitatea și însemnătatea conferite. Ce ați simțit?

Col. S.G. – O profundă mândrie! Și nu în sensul blamat de religie. Dar am simțit o mare mândrie nu doar a mea personală, ci a întregului colectiv de jandarmi, că am trăit – suntem unici – aceste clipe, drapelul de luptă este un însemn deosebit!

Emoția jandarmilor a fost la cote înalte, i-am simțit după cum și-au exprimat dorința de a participa toți la formațiunile care au defilat la finalul ceremonialului și mulți colegi au fost necăjiți că n-au putut să intre în acele subunități, și i-am înțeles, pentru că e un moment unic, pe care poate nu ai șanse să-l trăiești, mai ales pentru cei mai puțin tineri. O trăire extraordinară!

*Exercițiu de anvergură la Barajul Bicaz

Rep. – Un alt moment important în activitatea Jandarmeriei Neamț a fost derularea exercițiului de pregătire conceput pe tema intervenției în cazul unui atac asupra unui transport special, adică al unui camion plin cu arme și muniții. Exercițiul s-a desfășurat recent pe Barajul Bicaz, o zonă anume aleasă pentru o participare complexă a forțelor de intervenție de pe uscat, din aer și pe apă, din unitățile speciale ale Jandarmeriei sprijinite de Poliție, ISU, Ambulanță.

Col. S.G. – Da, a fost un exercițiu organizat prima dată de noi, de o asemenea anvergură, în ultimii 15 ani, cu participarea mai multor structuri. Este o altă realizare a noastră, după ce noi am propus conducerii de la București de câțiva ani organizarea aici a unui exercițiu. În momentul când conceptul pe care l-am propus s-a adaptat situației operative existente în județ, am primit aprobare pentru a-l organiza.

Scenariul pe care l-am creat ne-a dat posibilitatea să ne antrenăm, alături de toate forțele care au co-participat, pe un caz ipotetic dar amplu. Nu subiectul exercițiului este cel ce dă valoare, ci faptul că te antrenezi, te pregătești pentru o situație de acest gen, alături de celelalte structuri cu care nu avem ocazia altfel să colaborăm, îți vezi propriile greșeli sau neajunsuri ori împreună cu ceilalți participanți și poți să repari – acestea sunt beneficiile unui asemenea exercițiu complex.

Tema a fost aleasă pentru a ne putea pregăti împreună cu structuri de elită ale MAI și pentru a vedea unde ne situăm și ce mai avem de făcut.

Rep. – Exercițiul a fost supervizat ca să spun așa de instructori militari și monitorizat de șefii de la Direcția Pază, de la Corpul de control al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de Instituția Prefectului. Care au fost primele concluzii după derularea activității?

Col. S.G. – Acest antrenament a fost apreciat ca foarte bun, a arătat că suntem pregătiți să intervenim în cazul unei situații reale, atât noi cât și împreună cu ceilalți participanți, am tras învățămintele necesare și mai ales a fost catalogat drept pozitiv de reprezentanții eșaloanelor superioare care au monitorizat exercițiul.

Ideea a fost de coordonare a forțelor de intervenție, fiecare și-a asumat partea lui din scenariu, iar derularea a fost sincronizată tocmai pentru a putea vedea cum trebuie acționat din aer, de pe apă, pe munte, la sol, în cazul unei luări de ostatici – cum a fost cu personalul barajului. Concluziile au fost foarte bune legat de nivelul nostru de pregătire și de coordonare a celorlalte structuri.

*Competențe pe combaterea tăierilor ilegale de păduri

Rep. – De curând au fost atribuite noi competențe și atribuții jandarmilor nemțeni. Ce ne puteți spune despre implicarea în combaterea furturilor de material lemnos?

Col. S.G. – Până acum competențele noastre au fost limitate în acest sens, dar recent prin normativele adoptate acționăm în sistem integrat cu cei de la Poliție, cu cei de la Direcția Silvică. Concret, dacă avem informații că sunt tăieri ilegale, mergem în zonă, facem verificările care se impun și sesizăm imediat organele în drept. Facem patrulări în anumite zone, împreună cu lucrătorii Direcției Silvice, iar cele mai consistente rezultate le avem din acțiunile în sistem integrat.

Conform noilor atribuții, putem confisca materialul lemnos care se dovedește a nu avea documente legale, iar ce este important este faptul că facem acest lucru direct la sursa de tăiere, în pădure.

Rep. – Mai ales cu jandarmii montani?

Col. S.G. – Da, dar suplimentăm efectivele atunci când situația o impune.

*Finanțare europeană pentru jandarmii montani

Rep. – Ce proiecte se anunță pe final de an?

Col. S.G. – Avem oportunitatea de a fi parteneri în trei proiecte cu finanțare europeană. Este vorba despre proiectul Destinație ecoturism Ținutul Zimbrului-coordonator Parcul Național Vânători Neamț, proiectul Destinație ecoturism Gheorgheni, Lacul Roșu din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș – coordonator Asociația Turistică Pro Gheorgheni și proiectul Destinație ecoturism a zonei Târgu Neamț, Vânători și Agapia – coordonator Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Târgu Neamț și Agapia. Titularii acestor proiecte sunt în faza de a trimite documentațiile pentru aprobarea finanțărilor, iar apoi vor fi puse în aplicare.

Rep. – Sunt zone din aria de competență a Jandarmeriei Neamț.

Col. S.G. – Noi am fost cooptați în aceste proiecte datorită faptului că avem efective de jandarmi în toate aceste zone și o parte din obiectivelor proiectelor impun un parteneriat instituțional public. Activitatea noastră oricum are impact în aceste zone, unde jandarmii montani patrulează împreună cu rangeri în acțiunile de protejare a parcurilor naționale. Prin implicarea în aceste proiecte vom beneficia de o parte din finanțări, sub formă de echipament montan, truse medicale, tărgi și alte accesorii necesare.

Activitatea noastră este aceeași, însă prin aceste co-parteneriate avem ocazia să obținem un sprijin efectiv pe partea de echipament specific jandarmilor montani, ceea ce este un lucru bun.

Cristina IORDACHE

Foto: CLOPOȚEL