Alocaţiile copiilor vor fi excluse din calculul venitului familiei

alocatiiDe la 1 iulie, alocaţiile copiilor nu vor mai fi luate în consideraţie la calculul venitului unei familii. Această măsură va fi luată mai ales pentru ca familiile cu venituri mici să poată primi, în continuare, ajutoare sociale, având în vedere că prin dublarea alocaţiilor s-ar fi calculat venituri şi mai mari decât în prezent.

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va emite o ordonanţă de urgenţă prin care va modifica Legea venitului minim garantat şi va scoate alocaţiile copiilor din suma veniturillor obţinute de membrii familiei. De la 1 iulie, alocaţiile tuturor copiilor vor fi dublate, astfel că familiile cu mulţi copii vor depăşi nivelul total al venitului în funcţie de care primesc şi alte ajutoare sociale.

În judeţul Neamţ, peste 6.000 de persoane sunt beneficiari ai ajutorului social.

“Vom modifica legea în ceea ce priveşte condiţionalitatea primirii ajutorului de sprijin al familiei şi venitului minim garantat de alocaţiile de stat pentru copii, deoarece dublarea alocaţiilor de stat pentru copii va conduce la micşorarea ajutorului respectivei familii. De aceea, vom decupla alocaţia de stat pentru copii, care reprezintă dreptul copilului, de veniturile pe care le obţin părinţii şi în funcţie de care se calculează beneficiile sociale, respectiv alocaţia de sprijin a familiei şi venitul minim garantat”, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ajutorul social se acordă, în continuare, tuturor familiilor şi persoanelor singure care au venituri sub nivelul celui minim garantat prin lege. Acest sprijin se stabileşte ca diferenţă între venitul minim şi cel realizat. Cuantumul venitului minim pleacă de la 125 de lei, pentru o persoană singură, şi poate ajunge la 462 de lei, pentru familia cu cinci membri, urmând să fie majorat cu 31 de lei pentru fiecare altă persoană în plus.

Geanina NICORESCU