Alertă de gripă aviară

aviara* Fermierii din Neamţ au fost avertizaţi de Direcţia Sanitară Veterinară Neamţ să ia măsuri URGENTE pentru depistarea precoce a virusului cu potenţial risc pentru sănătatea animală şi umană

* La nivel local se procedează la reactualizarea stocurilor de materiale şi a structurilor de intervenţie prevăzute în planurile de contingenţă

Crescătorii de păsări sunt în alertă pe fondul apariţiei unor cazuri de gripă aviară apărute la graniţele statului.

„Având în vedere alertele sosite din Statele Membre, cu privire la evoluţia unor focare de influenţă aviară în Europa şi la nivel mondial, situaţia influenţei aviare înalt patogene devine îngrijorătoare, motiv pentru care autorităţile veterinare competente trebuie să intensifice măsurile de monitorizare şi supraveghere referitoare la influenţa aviară şi să menţină o stare de alertă ridicată în acest sens”, a transmis Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.

Apariţia ultimului caz de H5N1 la mică depărtare de ţara noastră reprezintă un semnal de alarmă menit să determine autorităţile din România să ia măsuri urgente pentru depistarea precoce a oricărui tip de virus care ar putea circula şi în teritoriul naţional, constituind un potenţial risc pentru sănătatea animală şi umană. În data de 26 ianuarie 2015, Bulgaria a notificat Comisiei Europene confirmarea unui caz de HPAI de tipul H5N1, la un pelican, descoperit mort pe ţărmul Mării Negre, în regiunea Burgas. Un scurt istoric al cazurilor în Europa relevă, în ultima vreme, evoluţia mai multor focare de H5N8 în Olanda, Germania, Regatul Unit şi Italia, la păsări domestice şi sălbatice, în zone apropiate regiunilor umede şi în zonele de coastă.

În acest sens, DSVSA Neamţ va întreprinde o serie de măsuri: intensificarea şi păstrarea unui nivel înalt de alertă şi popularizare a informaţiilor privind riscul introducerii bolii în sectorul avicol printre fermieri, veterinari, comercianţii de păsări, transportatori, abatoare de păsări, asociaţiile crescătorilor de păsări şi alţi factori locali de decizie, verificarea prin inspecţii şi controale, aplicarea măsurilor de biosecuritate în exploataţii de păsări de toate tipurile, insistând asupra creşterii păsărilor în spaţii închise care să nu favorizeze contactul cu păsările sălbatice. DSVSA Neamţ şi-a propus şi organizarea de instruiri ale fermierilor pe tematici referitoare la notificarea suspiciunilor, recoltarea probelor şi măsurile de control pentru a creşte viteza de reacţie a acestora în caz de focar pentru a menţine gradul de alertă maximă.

Dr. Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamţ a subliniat că acţiunile vor fi concentrate şi pe cooperarea cu factorii de decizie din sectorul avicol, cu responsabilii fondurilor de vânătoare, care prin activitatea desfăşurată vn în contact cu păsările domestice şi sălbatice pentru depistarea celor bolnave şi moarte. De urgenţă se va proceda şi la reactualizarea stocurilor de materiale şi a structurilor de intervenţie prevăzute în planurile de contingenţă de la nivel local.

Geanina NICORESCU