Alertă „cod roşu” la Ambulanţă

cazuri ambulanta

* Stresul şi proasta alimentaţie face victime

Peste 200 de nemţeni au avut nevoie de salvare, în ultimele 24 de ore, cu mult peste media zilnică din ultima perioadă.  În mai mult de jumătate dintre cele 208 cazuri-limită în care s-a impus intervenţia echipajelor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, respectiv în 125 de situaţii, salvatorii au fost solicitaţi la urgenţe medico-chirurgicale de grad 1, de cod galben. Pentru alte 33 de persoane a fost declanşat „cod roşu”, de alertă medico-chirurgicală majoră, în care bolnavii au fost în situaţii de viaţă şi de moarte. În două dintre cazuri, salvatorii chiar nu au mai putut face nimic pentru resuscitarea persoanelor pentru care s-a sunat la 112.

Potrivit datelor oferite de conducerea Serviciului de Ambulanţă Neamţ, în această perioadă au predominat sindroamele dureroase abdominale, respectiv colicile biliare, abdominale, apendiculare şi sindroamele dispeptice hiperalgice. Este vorba de 30 de cazuri în care s-au reactivat afecţiuni mai vechi,  mai ales pe fond de stres, dar şi din cauza consumului exagerat de cafea ori de băuturi acidulate ori pur şi simplu recidive care nu ţin neapărat de stilul de viaţă.  Specialiştii subliniază, însă, că orice disconfort din sfera gastrointestinală ar trebui să vă pună pe gânduri. Evident, nu trebuie să intraţi în panică, însă luaţi în calcul faptul că disconfortul persistent, care nu se traduce prin ulcer, sindrom de colon iritabil sau febră musculară, poate anunţa o afecţiune malignă.

„Gastrita” este diagnosticul frecvent în rândul persoanelor tinere pentru care stresul profesional a devenit un mod de viaţă. Însă şi excesele bahice sau diverse infecţii, printre care cea cu Helicobacter pylori ar putea duce la inflamarea şi iritarea mucoasei gastrice. Medicii vă sfătuiesc să nu lăsaţi neinvestigate astfel de probleme şi să începeţi prin analize la sânge şi endoscopie, folosirea antiacidelor şi evitarea alimentelor condimentate. În cazul infecţiilor, cereţi sfatul autorizat al doctorului.

Pe locul doi în cazuistica ultimelor 24 de ore s-au situat afecţiunile cardiace, respectiv hipertensiunea arterială, tulburările de ritm, angina pectorală, sindroame coronariene acute şi infarctul miocardic acut. În total, 24 de nemţeni cu astfel de afecţiuni cardiace au avut nevoie de intervenţia salvatorilor de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ. De asemenea, accelerarea afecţiunilor cardiace se datorează în principal stresului, după cum au precizat medicii de la Salvare. Nu a lipsit nici patologia neurologică, în 16 cazuri fiind nevoie de intervenţia echipajelor de salvare.

Nemţenii au sunat la 112, la început de săptămână, şi pentru situaţii în care au suferit traumatisme, pe fondul agresiunilor, al căderilor de la înălţime, nu în ultmul rând, al accidentelor. Cel mai grav caz de acest fel a fost al unei bătrâne în vârstă de 81 de ani, din Taşca, transportată la spital cu salvarea după ce a căzut în beci, de la aproximativ 3 metri înălţime. Victima s-a ales cu fractură de femur stâng şi contuzie toraco-abdominală, fiind internată în secţia de ortopedie a spitalului judeţean.

Geanina NICORESCU