Alegătorii îşi pot exprima „sentimentele” pentru candidaţi

* Buletinele de vot sunt valabile şi ”decorate” cu diverse ”înscrisuri”

* Nici dacă ştampila este aplicată de mai multe ori, însă doar o dată pe un anumit candidat, votul nu se anulează

Alegerile parlamentare de duminică se desfăşoară după reguli vechi, ştiute de toată lumea şi după unele abia intrate în uz. Noutăţile se referă, în principal, la modul în care se aplică ştampila. Dar să începem cu începutul.

Nemţenii care merg pentru prima oară la vot, trebuie să ştie că pentru a-şi exprima acest drept trebuie să prezinte actul de identitate membrilor secţiei electorale. După ce i se verifică numele în lista electorală, primeşte două buletine de vot -unul pentru deputaţi şi unul pentru senatori- şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Nu este permisă împărţirea aceleaşi cabine de vot, nici măcar cu soţul sau soţia. Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” în căsuţa candidatului dorit. La ieşirea din cabină, trebuie să îndoaie buletinele de vot, cu ştampila de control în afară, apoi să le introducă în urne separate. Înainte de a părăsi secţia de votare, nu este admisă păstrarea de „suveniruri”,  ştampila se predă şi se primeşte cartea de identitate.

Nu se poate vota în altă secţie decât cea unde este arondat alegătorul, iar fotografierea şi filmarea buletinului de vot sunt interzise. De asemenea, este interzis consumul de alcool la o distanţă mai mică de 500 de metri de secţia de votare.

*Mesaje ”bărbăteşti” pentru candidaţi

Dacă până acum mesajele scrise pe buletinul de vot erau excepţii, la aceste alegeri s-ar putea să devină o ”regulă”. Biroul Electoral Central a decis că sunt perfect valabile buletinele cu mesaje de ”bine” pentru candidaţi. Mai mult, BEC s-a gândit şi la cei care au probleme cu vederea. Votul va fi valid dacă ştampila este aplicată în interiorul unui singur patrulater, chiar dacă parafa depăşeşte liniile patrulaterului, dar nu atinge altă căsuţă. De asemenea, când ştampila este în interiorul unei căsuţe, dar pe buletin sunt mâzgălituri, injurii sau limbaj trivial, când au fost aplicate mai multe ştampile, pentru persoanele cărora le tremură mâna şi nu nimeresc din prima, dar o singură parafă cu „Votat” se află în interiorul unui patrulater, votul este valabil.

Sunt considerate nule, voturile exprimate în următoarele situaţii: când pe buletinul de vot nu este aplicată ştampila de control a secţiei de votare (ultima pagină); buletinul de vot sau ştampila au alt model decât cel legal aprobat; ştampila este aplicată în două sau mai multe patrulatere; ştampila este aplicată în afara tuturor patrulaterelor sau buletinul de vot este introdus în urnă fără să fie ştampilat.

*Poliţia pe ”baricade”

După ce-au alergat toată campania şi mai cu seamă ieri pentru a verifica tot felul de reclamaţii care nu s-au confirmat în cele din urmă, poliţiştii mai au de trecut câteva hopuri: ziua fără campanie, alegerile şi paza secţiilor. În judeţul Neamţ,  479 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor se vor afla duminică la secţii: 218 poliţişti de la IPJ Neamţ, 4 din structurile de poliţie transporturi, 130 de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, 117 jandarmi şi 10 angajaţi ai Serviciilor Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Paşapoarte. Totodată, în Poliţia Neamţ sunt constituite echipe de cercetare formate din specialişti, care vor verifica toate sesizările privind producerea de evenimente legate de procesul electoral. Sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune, structurile de intervenţie ale Inspectoratului de Poliţie şi ale Inspectoratului de Jandarmi, pentru  prevenirea situaţiilor de tulburarea  a ordinii şi liniştii publice.