Albinele, oprite de la… „transhumanţă”

Tina-Stupi,foto*Numere de înmatriculare pentru…stupi

 Asociaţia Crescătorilor de Albine Neamţ are, în evidenţele sale,  un „efectiv” total de 26.808 familii de albine. Cu „acte în regulă” sunt doar 18.839 familii de albine, cele identificate după   plăcuţele „ţintuite” pe stupi. Chiar dacă stau locului, stupii trebuie să deţină plăcuţe de identificare, ca şi maşinile, eliberate după tot tipicul legal. Interesant e cum de s-a ajuns la aceată situaţie.

 

*”Transhumanţa”…apicolă

Setea de fonduri europene i-a făcut pe unii mai inventivi decât erau în mod obişnuit. Foarte la îndemână li s-a părut a fi albinăritul. Cum se zăreau la orizont  banii europeni, intreprinzătorii iute  puneau la punct o afacere cu stupi de albine, bine articulată legal. Apoi, pe seama ei, se trecea la întocmirea de proiecte,  multe la număr, aducătoare de bani europeni. Când venea vremea vizitei în teren, iute începea şi plimbatul stupilor, ei fiind cu un pas înanitea celor ce veneau în control. La un moment dat, le-a sărit în ochi faptul că, oriunde merg, stupii sunt exact la fel, deşi era vorba de alţi proprietari. Explicaţi e simplă: erau aceeaşi stupi, cei din afacerea iniţială. Până la urmă s-a găsit acul…de albină potrivit celor dispuşi la fraudarea fondurilor, prin „transhumanţa” apicolă: obligativitatea înmatriculării stupilor. Plăcuţe care se aplică pe fiecare stup în parte, care apoi sunt menţionaţi în proiectul prin care vor să acceseze fonduri naţionale şi comunitare. În astfel de condiţii, verificarea în teren se face stup cu stup, plăcuţă cu plăcuţă.

 

*N-ai plăcuţă, adio subvenţii!

Înmatricularea stupilor pe bază de plăcuţă de identificare continuă.Între timp, au apărut şi unele noutăţi în derularea acestei operaţiuni. Detalii ne-a oferit Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ. Apicultorul interesat de plăcuţe trebuie să facă rost de adeverinţa eliberată de primăria de domiciliu prin care să ateste că deţine un anume număr de familii de albine. De la Direcţia Sanitar-Veterinară trebuie să obţină autorizaţia pentru stupină. Cu aceste hârtii, plus copia după actul de identitate, apicultorul se prezintă la Asociaţia Crescătorilor de Albine Neamţ, plăteşte câte 1,5 lei pentru fiecare plăcuţă, după care aşteapă să fie chemat să vină după plăculeţe de identificare. Între timp, inspectorii de la OARZ Neamţ le va trece pragul, pentru a verifica exactitatea datelor, existenţa reală a stupilor. Dacă totul este în regulă, plăcuţele sunt gata de pus pe stupi.

Cine nu vrea plăcuţe pe stupi, nu primeşte nici un fel de sprijin financiar. Subvenţii ori ajutoare de minimis în caz de calamităţi. Cel mai mult au de pierdut apicultorii care se gândesc la fonduri europene. N-au nici o şansă fără plăcuţă de identificare a stupului.

Tina CONDREA