Alba-neagra cu programul de depistare a cancerului

Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a luat iar demaraj, după ce a staţionat aproape o lună. Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a primit, zilele trecute, banii necesari pentru ca în februarie să poată fi testate femeile din zonele Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. La Roman nu s-au făcut testări şi nici nu se vor face prea curând pentru că nu poate fi validată reţeaua de consiliere a pacientelor şi circuitul de recoltare a probelor pentru depistarea cancerului de col uterin. Motivul? Ministerul Sănătăţii nu a emis nici până astăzi diplomele de absolvire a cursurilor speciale organizate de Institutul Oncologic din Iaşi. “Nu ştiu de ce nu am primit suplimentare de buget şi pentru susţinerea programului în zona Roman, însă vă pot spune cu certitudine că screeningul nu a fost finanţat nici până acum în municipiu şi nu cunosc motivele”, a spus dr. Magda Spânoiu, preşedintele CAS Neamţ.

Potrivit statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, din noiembrie, de la lansarea programului gratuit, şi până la jumătatea lunii ianuarie, când s-au epuizat fondurile pentru testări, s-au prezntat la medic pentru analize doar 30 de femei din Piatra Neamţ şi 96 târgnemţence, din 160 consiliate.

Rămâne de văzut cât de bine va merge de acum încolo programul de screening. În a doua jumătate a lunii ianuarie, când deja nu mai erau fonduri pentru testare Papanicolau, la cabinetul de ginecologie din policlinică încă se mai prezentau paciente cu bilete de trimitere pe formular special de la medicul de familie, însă au fost trimise acasă. Acum sunt din nou bani, dar şi drumul du-te vino poate de la zeci de kilometri de oraş, este costisitor, iar încrederea în acest pogram a cam scăzut.

Programul naţional de depistare gratuită a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani, iar testarea ar trebui făcută în luna de naştere a solicitantei. Pentru recoltare de probe biologice, femeia este îndrumată de medicul de familie către un ginecolog din policlinica aflată în contract cu casa de sănătate. Ulterior, probele sunt trimise la laboratorul de analize autorizat pentru procesare, iar în funcţie de rezultat sunt stabiliţi paşii care trebuie urmaţi.