Alarmă la Dragomireşti (FOTO)

inundatii dragomiresti (10)

*7 gospodării şi o locuinţă, inundate
*Vinovatul 1: apa care curge de pe un deal unde un canal de scurgere era colmatat
*Vinovatul 2: “După modernizare, drumul judeţean a devenit, în acest punct, concav ca o găleată”, spune primarul Panaite

Panică marţi seara în comuna Dragomireşti, într-un punct de pe drumul judeţean Girov – Hanul Ancuţei unde, după o ploaie torenţială, oamenii s-au trezit cu apă şi nămol în gospodării.
Au fost afectate 7 gospodării, o fântână care a fost colmatată şi, de asemenea, apa a intrat şi într-o locuinţă. Autorităţile au fost alertate şi, în scurt timp, alături de primarul Vasile Panaite şi oamenii de la SVSU Dragomireşti se aflau şi prefectul Vlad Angheluţă şi colonelul Ioan Niţică (şeful ISU Neamţ) şi forţe de la instituţia condusă de cel din urmă.
Din spusele localnicilor care cu un ochi se uitau la nămălul şi apa din curte iar cu celălalt la norii de pe cer, practice, imediat după ora 21, ploaia a lovit cu putere. “Cădea apa perdea, de nu vedeai la un metru. Ploaie torenţială. Dar ploi din astea au mai fost şi înainte dar de când cu reparaţiile la drumul ăsta ne trezim mereu cu apa în ogradă”, spunea un gospodar.
Locuitorii din zona nevralgică acuzau două motive principale ale necazului lor: apa de ploaie care se scurge de pe un deal din stanga drumului (cum mergi spre Hanul Ancuţei) şi o deficienţă de execuţie la modernizarea drumului judeţean care, la astfel de fenomene meteo accentuează calamitatea.
Partea cu ce vine la vale de pe deal e simplă şi clasică. Mai sus de casele afectate există câteva proprietăţi private, folosite în general ca păşune sau teren agricol, pe care se flă un canal de scurgere ce se varsă apoi într-un pârâu. În buna tradiţie românească, acel canal a fost înfundat şi acum, când plouă mai tare, apa care bălteşte o ia pe unde apucă.
A doua cauză e mai dificilă şi e susţinută la unison cu oamenii şi de primarul Vasile Panaite. „Uitaţi-vă, domnule prefect. După panta asta mai abrupt, drumul avea o pantă lină – dar era pantă – şi apoi iar una mai rapidă. După modernizarea acestui drum judeţean, panta lină a devenit drum drept, ba chiar un loc un pic concav. Nu mai are scurgere, vine apa, se adună şi atunci când depăşeşte debitul pe care îl poate prelua şanţul se duce în curţile oamenilor. Cum de atâţia ani de zile nu au fost probleme aici şi acum, după reparaţia drumului, au fost inundaţi de trei ori în ultimul timp?”, spunea primarul.
Vasile Panaite a şi explificat la şanţul de pe stânga drumului. Unde panta era mai vioaie, la ora respectivă (trecuse ploaie), venea, din ce se scurgea de pe deal, un fir rapid de apă. De la un podeţ unde panta devenea loc plat, şanţul era aproape plin. Nu mai avea curgerea care să asigure defluirea unui debit mai mare.
Între timp, pompierii de la ISU băgaseră motopompa în funcţiune şi decolmatau fântâna cu probleme.
Prefectul Angheluţă a intrat în fiecare curte din cele inundate, a stat de vorbă cu fiecare familie în parte. A urcat apoi, împreună cu cei care se aflau la faţa locului, la lumina lanternelor, câteva sute de metri pe dealul cu pricina pentru a vedea şi locul cu şanţul care nu mai e. A cerut primarului Panaite (era deja aproape miezul nopţii) ca a doua zi (adică ieri) să invite la Primărie şi proprietarii terenurilor de pe deal şi pe cei cu locuinţele afectate la o discuţie pentru a găsi soluţia tehnică cea mai corectă pentru a anula măcar această cauză a necazului.
Iar ieri, prefectul Angheluţă a descălecat iar la faţa locului, însoţit de specialişti de la Apele Române, Îmbunătăţiri Funciare, Direcţia Tehnică din Consiliul Judeţean Neamţ, ISU etc. După mici schimburi de replici între cei din casele afectate şi cei care stăpânesc terenuri pe dealul cu canalul înfundat, autorităţile au reuşit să-I facă pe toţi să înţeleagă că pe un astfel de subiect e nevoie de înţelegere, nu de orgolii. “Proprietarii de terenuri au acceptat ca imediat ce timpul permite, Primăria să intervină şi să refacă acel canal de scurgere care îşi are utilitatea lui. Oamenii nu vor suporta nicio cheltuială, se va ocupa de această problem primarul Panaite. Specialiştii chemaţi la faţa locului au fost de accord că şi a doua cauză, cea cu panta la rigolele de pe marginea drumului este reală. Cei de la Consiliul Judeţean vor lua legătura cu constructorul, drumul este în garanţie, şi o intervenţie bine calculată va îndepărta şi acea cauză”, a precizat preectul Angheluţă.
Ieri, la Dragomireşti, oamenii din gospodăriile afectate lucrau de zor la îndepărtarea mâlului care rămăsese după ce apa de pe deal trecuse prin curţi. Şi se rugau la Dumnezeu ca până ce vor fi remediate condiţiile care favorizează astfel de necazuri, să nu mai plouă chiar aşa de tare…

Daniel VINCA