Alarmă la Bălăneşti

iaz

*Peretele unui iaz de pe Pârâul Valea Neagră e fisurat

*Una din primele măsuri – restricţionarea traficului vehiculelor de peste 7,5 tone de pe DC 176

“Stejar! Extremă! Urgenţă” – aşa ar putea fi sintetizate concluziile şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, desfăşurată sub conducerea prefectului Vlad Angheluţă, care a analizat şi a dispus măsuri pentru rezolvarea situaţiei de criză din comuna Bălăneşti.

În respectiva localitate, ceea ce tehnic este enunţat drept „avarierea corpului barajului în dreptul conductei de evacuare a apelor mari” se poate traduce, clar şi pe înţelesul tuturor drept fisurarea unui perete de iaz în vecinătatea respectivei căi de evacuare.

Pentru a preîntâmpina dezvoltarea fisurii şi apariţia unor fenomene periculoase (inundaţii, alunecări de teren), CJSU a emis ieri o Hotărâre care prevede câteva măsuri esenţiale.

Astfel, mai întâi, este vizată “scăderea nivelului apei în acumulare până la dispariţia infiltraţiilor din dreptul conductei de evacuare a apelor mari şi menţinerea acestuia până la finalizarea lucrărilor de remediere a avariei, măsură ce se va adapta în funcţie de concluziile şi recomandările expertului din raportul de expertiză tehnică”.

De asemenea, va fi pusă în practică Restricţionarea traficului pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 t pe drumul comunal DC 176 (DN 17 D – Bălăneşti) pe tronsonul care traversează barajul acumulării şi, prin grija Consiliului Local, Realizarea unei variante ocolitoare a drumului comunal DC 176 pentru facilitarea accesului tuturor autovehiculelor în satul Bălăneşti.

Pe fond, s-a stabilit „contractarea unui expert pentru evaluarea şi stabilirea măsurilor de punere în siguranţă a barajului Acumulării Bălăneşti Aval” şi expertizarea tehnică a respectivului baraj.

Urmează apoi ca în funcţie de soluţiile tehnice propuse de specialişti să fie realizat un proiect şi lucrările necesare la întreaga acumulare, investiţie care va fi suportată fie de proprietarul obiectivului, fie prin parteneriat public-privat să fie implicat Consiliul Local sau o altă autoritate superioară.

Fisurile de pe această acumulare hidro de pe Pârâul Valea Neagră au apărut în urma ploilor consistente din data de 16 aprilie.

D. VINCA