Ajunul Bobotezei, prima zi de post din 2015

ajunul bobotezeiAstăzi este Ajunul Bobotezei, prima zi de post din noul an calendaristic. Pentru a întâmpina cum se cuvinte sărbătoarea Bobotezei, credincioşii ţin post aspru, unii dintre ei chiar post negru, luând numai dimineaţă Agheasmă Mare, pe care o păstrează din anii trecuţi.

Totuşi, după cum arată „Tipicul Sfântului Sava”, dacă Ajunul cade duminica sau sâmbăta, nu se ţine post negru. În Ajunul Bobotezei, credincioşii îşi stropesc casele cu Agheasmă Mare, dar şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat încă din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, aceştia puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

„Ziua de 5 ianuarie are o semnificație aparte căci este premergătoare unei mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Nașterea Mântuitorului Hristos cu trupul. Este vorba de faptul că omul își va pune mâinile pe creștetul Domnului, a Creatorului său. Și cum să nu postim într-o astfel de zi, pregătindu-ne pentru excepționala întâlnire dintre Creator și creatură! Mai postim și pentru că în ajunul Bobotezei se oficiază slujba Aghiazmei Mari, cu care preoții merg pe la casele credincioșilor și le sfințesc. După rânduială trebuie să gustăm din apa cea sfințită, or acest lucru nu-l putem face decât în stare de post și rugăciune, de ajunare. Acest post de o zi este rânduit de Biserică și pentru a  ne reculege duhovnicește ca să înțelegem cât mai deplin iubirea lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat, față de noi oamenii. Desigur, postul din ziua premergătoare Botezului Domnului, are o vechime foarte mare fiind păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească cu dumnezeieștile merinde.”(Pr. Arhim. Mihail Daniliuc,”De ce postim în Ajun de Bobotează?”, Doxologia.ro)

 

Sărbătorile lunii ianuarie

Sărbătorile din noul an calendaristic au început chiar de la 1 ianuarie, când Biserica a prăznuit Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. În aceeaşi zi, creştinii ortodocşi l-au cinstit pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, se sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza, zi în care, în toate lăcaşurile de cult ortodoxe, se oficiază slujba Agheasmei Mari, amintind de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului.

Miercuri, 7 ianuarie, se face pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, zi care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Pe 10 ianuarie, este pomenit Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti, sfânt prăznuit în mod deosebit în judeţul Bacău, dar şi în Capitală, o parte din moaştele sale aflându-se la Mănăstirea Christiana.

Pe data de 17 ianuarie, este sărbătorit Cuviosul Antonie cel Mare, ocrotitor al multor lăcaşuri de cult din ţara noastră, iar pe 21 ianuarie se face pomenirea Cuviosului Maxim Mărturisitorul.

Pe 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, iar în penultima zi a lunii, pe 30 ianuarie, este sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Irina NASTASIU