„Agresiunile asupra personalului medico-sanitar trebuie să înceteze!“

agresiune medici Federația Sanitas solicită autorităților statului să ia măsuri de siguranță privind protecția personalului sanitar la locul de muncă, după ce trei asistente au fost agresate, una dintre suferind o fractură la picior.

În serviciile de urgență au loc cele mai multe agresiuni, predominând cele verbale, cadrele sanitare din triaj fiind cele mai expuse la reacțiile imprevizibile ale aparținătorilor, după cum spunea dr. Cristian Păsălău, șeful UPU din cadrul celei mai mari unități sanitare cu paturi din județul Neamț. „Incidentul petrecut săptămâna trecută la Spitalul Elias nu face decât să arate că personalul sanitar nu se bucură de protecția cuvenită și că este timpul să se ia măsuri în acest sens. Federația SANITAS este îngrijorată de lipsa de protecție a corpului medical la locul de muncă și atrage atenția autorităților statului privind agresiunile, din ce în ce mai dese, asupra angajaților din sistemul sanitar“, semnalează reprezentanții Sanitas, printr-un comunicat de presă.

Studii recente au arătat că aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% a fost agresat fizic. Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați. Creșterea numărului cadrelor medicale, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă, ar conduce la o calitate mult mai bună a serviciilor medicale, implicit la evitarea acestor situații conflictuale. În acest sens, Federația Sanitas readuce în discuție deblocarea posturilor, legea salarizării unitare, respectarea drepturilor profesionale, precum și stabilirea unor măsuri legislative dure pentru cei care agresează fizic sau verbal personalul medical.

Geanina NICORESCU