Agrement în siguranţă  

silvic2 raul papalicefConducerea Direcţiei Silvice Neamţ apreciază modul în care personalul care deserveşte ambarcaţiunea de agrement de pe lacul Bicaz a reacţionat în gestionarea incidentului de luni. “Personalul ce deserveşte ambarcaţiunea este calificat şi autorizat pentru aceste activităţi de agrement pe lacul Bicaz, are experienţa necesară pentru a desfăşura astfel de curse, iar incidentul minor a fost cauzat de anumite condiţii locale, fără ca pasagerii să fie puşi vreun moment în pericol”, a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt. La întoarcerea dintr-o cursă de agrement cu un grup de 31 de copii aflaţi în  tabăra de la Ceahlău, în timp ce făcea manevre de acostare la ponton pentru debarcare, vaporul Direcţiei Silvice Neamţ a fost deviat de curent către o limbă de pământ ce se află sub apă, la circa 30 metri de mal, obstacol care  a împiedicat înaintarea, precizează oficialii direcţiei. Uşoara zdruncinătură nu a afectat copiii şi pe cele şase cadre didactice care îi însoţeau, întrucât se aflau în salonul de sub punte. Abia în momentul în care căpitanul  a încercat să deblocheze vasul şi a efectuat câteva manevre, motoarele au fost ambalate suplimentar, cu zgomot, însă copiii nu s-au panicat, fiind în grija cadrelor didactice, mai spune Lucian Cozma. “Deşi operaţiunea de deblocare a ambarcaţiunii nu a presupus decât câteva manevre de mişcare înainte şi înapoi, capitanul vaporului împreună cu profesorii însoţitori au hotărât să procedeze la transportul copiilor cu şalupa la mal, în condiţii de siguranţă şi a fost contactat şeful taberei din Durău, care a apelat la ajutorul Salvamontului pentru a interveni cu una din şalupele ancorate în imediata apropiere. Angajaţii Salvamont au răspuns prompt la solicitare şi au transportat la mal, în condiţii de siguranţă, copiii echipaţi cu veste de salvare”, a mai precizat DS Neamţ.

Modul în care a acţionat echipa Salvamont Neamţ a fost apreciat şi de conducerea Consiliului Judeţean Neamţ. “Domnul vicepreşedinte Dan Manoliu ne-a felicitat pentru intervenţia de pe lacul Bicaz şi ne-a promis că va susţine în faţa membrilor consiliului necesitatea suplimentării necesarului de echipament”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. “Eu ce pot spune că a fost o intervenţie frumoasă, colegii mei au acţionat fără ca elevii taberei să se panicheze, chiar li s-a prezentat totul ca fiind o surpriză din partea organizatorilor, fiecare copil a avut vestă de salvare. E bine că n-au fost alte incidente şi noi am putut interveni rapid pentru că am fost aproape de locul unde s-a petrecut blocajul şi cursele de agrement au fost reluate fără probleme”, a mai spus şeful Salvamont Neamţ.

Copiii care vin în tabără în judeţul nostru se pot bucura în continuare de frumuseţile zonei. Mai mult, plimbarea cu vaporul pe lac rămâne un punct de mare atracţie, iar oficialii Direcţiei Silvice descfăşoară activităţile de  transport persoane cu vaporul în condiţii legale pe Lacul Bicaz, în baza autorizaţiei eliberate de Căpitănia Portului Tulcea, acolo unde este înmatriculat vaporul, potrivit celor precizate de purtătorul de cuvânt, care mai spune că, totodată, căpitanul vaporului are obligaţia de a obţine la fiecare cursă avizul de plecare şi sosire eliberat de către Căpitania Portului Bicaz.

Cristina IORDACHE