Agenția de Șomaj Neamț, în pană de finanțare pentru reconversie profesională

AJOFM Cursuri formare*În anul 2015, AJOFM Neamț a fost beneficiar direct și partener în 7 proiecte cu finanțare din FSE prin POSDRU *În perioada următoare, Agenția de Șomaj Neamț are în vedere desfășurarea unor proiecte cu finanțare europeană, unde se vor derula programe de formare profesională pentru persoanele cu risc de marginalizare socială

De câteva luni, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a ajuns la ,,fundul sacului“ în ceea ce privește finanțarea programelor de formare profesională. Din această cauză, comparativ cu alți ani, când AJOFM Neamț se situa constant pe locuri fruntașe pe țară (în clasamentul cu cele mai multe școlarizări și persoane recalificate), iată că în acest an a organizat mult mai puține cursuri de pregătire pentru șomeri. Un alt motiv care a provocat această penurie de reconversie profesională a fost și lipsa de parteneri pentru aceste proiecte, precum și absența unor finanțări europene. Totuși, Agenția de Șomaj Neamț are în vedere desfășurarea unor proiecte cu finanțare europeană, unde se vor derula programe de formare profesională pentru persoanele cu risc de marginalizare socială.

„În septembrie, la AJOFM Neamț se vor desfășura doar cursurile începute în lunile anterioare. E important de precizat că în perioada următoare se pregătesc proiecte cu finanțare din fonduri europene, unde se vor derula și programe de formare profesională pentru persoanele cu risc de marginalizare socială. Reamintim că în anul 2015, AJOFM Neamț a fost beneficiar direct și partener în 7 proiecte cu finanțare din FSE prin POSDRU, la care 1.270 de persoane au participat la 62 de cursuri“, ne-a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.
Pe plan național, luna viitoare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va organiza 185 de programe de formare profesională pentru un număr de 3.546 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite. Meseriile cele mai solicitate pentru care agențiile județene și a municipiului București vor derula programe de formare profesională, sunt: ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație (417 persoane), bucătar (262), lucrător în comerț (174), contabil (164), inspector (referent) resurse umane (159), frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist (149), agent de securitate (141), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (138), lucrător comercial (102), comunicare în limba engleză (98). Cei mai mulți participanți se preconizează a fi în județele Suceava, cu 196 de persoane, Brașov -196 , Bistrița -190, București -182 persoane și Dolj -168.

V. ANDRIEȘ