AGA Apa Serv va „tulbura” şedinţa CJ de astăzi

* Consilierii vor primi un memoriu – protest împotriva preşedintelui Tărâţă

Apele tulburi de la Apa Serv vor năvăli, astăzi, în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean Neamţ. Dan Vasile Constantin va prezenta protestul pe care l-a semnat împreună cu alţi consilieri cu atribuţii în AGA de la Apa Serv, respectiv Bogdan Onu, Mircea Pintilie, Claudiu Stafie, Neculai Andoni şi Nadina Simion, privind „ingerinţa preşedintelui CJ Culiţă Tărâţă în activitatea împuterniciţilor mandataţi la Apa Serv care sunt astfel împiedicaţi să-şi exercite mandatul în condiţiile legii, ale hotărârii prin care au fost desemnaţi şi ale contractelor de reprezentare încheiate”.

„Subsemnaţii,  persoane desemnate prin Hotararea Consiliului Judeţean nr. 18/1.02.2013 să exercite competenţele şi atribuţiile Adunării Generale a Acţionarului la Compania Judeţeana APA SERV S.A., în temeiul prerogativelor acordate,  vă aducem la cunoştinţă că activitatea pe care trebuie să o desfăşurăm în interesul acţionarului judeţul Neamţ şi, în ultimă instanţă, al cetăţenilor beneficiari ai serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare este îngreunată, dacă nu chiar impiedicată.

Este de notorietate faptul că, în urma unei şedinţe AGA din 12.01.2013, cu încălcarea principiilor  şi procedurii  prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanta corporativă şi de Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, a fost numit un nou Consiliu de Administraţie urmare unei proceduri de selecţie despre care majoritatea Consiliului Judeţean nu a avut nici o informaţie.

Hotarârea AGA a fost contestată de acţionarul minoritar Municipiul Piatra Neamţ, în cadrul mai multor litigii aflate în diferite stadii procesuale, astfel încât societatea este în cvasi-imposibilitate de a funcţiona la parametrii normali.

Luând act de această situaţie, unică în ţară, împuterniciţii mandataţi să exercite atribuţiile Adunării Generale a Acţionarilor desemnaţi prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 18/1.02.2013 am convocat pentru data de 21.02.2013 o şedinţă ordinară AGA, uzând de prevederea art. 121 din Legea societăţilor comerciale şi, în prezenţa persoanelor desemnate să reprezinte întregul capital social, am decis abrogarea hotărârii contestate, reluarea procedurii de selecţie a administratorilor în stricta conformitate cu prevederile actului normativ în vigoare, prelungirea mandatelor administratorilor ce expiraseră în 31.12.2012 până la o dată la care această procedură ar putea fi finalizată în condiţii legale.

Adoptarea acestei hotărâri a fost singura modalitate de deblocare a situaţiei în sensul că, la nivelul societăţii nu se puteau adopta nici un fel de decizii prevăzute de lege şi de actul constitutiv în competenţa CA ( însuşirea bugetului de venituri şi cheltuieli, planul anual de achizitii, însuşirea situaţiilor financiare etc).

Împotriva înmatriculării acestei menţiuni s-a formulat în numele judeţului Neamţ cerere de intervenţie la Oficiul Registrului Comerţului, contestându-se validitatea acesteia.

Acţionarul majoritar al companiei este judeţul, nu Consiliul Judeţean, nu Preşedintele Consiliului Judeţean, iar conform legii drepturile decurgând din participaţiile acestuia sunt exercitate de împuterniciţi mandataţi ( Legea administraţiei publice locale). Atâta vreme cât hotărârea de desemnare nu a fost contestată, iar persoanele nominalizate nu şi-au depăşit sau încălcat mandatul acordat, cererea de intervenţie aflată acum pe rolul instanţei constituie un abuz de drept, o încălcare a competenţelor prevăzute de lege, o încălcare a hotărârii emise de Consiliul Judeţean şi o încercare de a substitui o voinţă colectivă cu voinţa unei singure persoane”, se arată în protest.

Dan Vasile Constantin şi ceilalţi semnatari susţin că situaţia creată este cu atât mai gravă cu cât, în prezent, în cadrul companiei se derulează Proiectul Major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apa şi apă uzată în Judeţul Neamţ”,  însemnând o finanţare nerambursabilă de la CE de aproximativ 80 milioane de euro, „care poate fi periclitat de aceste disfuncţionalităţi organizatorice provocate, voit sau ne-voit, societăţii”.

Având în vedere aceste considerente, semnatarii protestului aşteaptă de la executivul judeţului răspunsuri la următoarele întrebări: „În ce calitate şi în baza cărui mandat s-a formulat acea cerere de intervenţie împotriva unei hotărâri legale luate de organul abilitat? În ce temei se încalcă o hotărâre a Consiliului Judeţean,  18/2013? Ce raţiuni stau la baza încercărilor succesive de a demola cel mai mare agent economic al carui acţionar majoritar este judeţul nostru? Cum poate fi protejată de astfel de ingerinţe derularea Proiectului Major?”.

Valurile au fost deja stârnite. Rămâne de văzut dacă se transformă în tsunami.

800×600