Afli on-line dacă ai nevoie de procedură de avizare de la pompieri

*Amenzi de 50.000 lei, de la 1 iulie anul acesta, pentru cei care nu dețin aviz sau autorizație de securitate la incendiu *Obținerea documentelor este scutită de taxe

Nemțenii care dețin construcțiilor sau amenajări ori care dețin sau administrează adăposturi de protecție civilă sau puncte de comandă și nu au obținut aviz sau autorizație de securitate la incendiu mai au la dispoziție câteva luni pentru a intra în legalitate.

De la 1 iulie 2017, inspectorii de prevenire au la dispoziție reglementarea prin care pot sancționa drastic pe cei care nu au aviz ISU. Cea mai mică amendă este 20.000 lei și cea mai mare este 50.000 lei, așa cum au fost stabilite prin legea 33 din 2016, după tragedia de la Colectiv.

În cele patru luni care mai sunt, cei care dețin construcții și amenajări care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu pot afla ușor dacă se încadrează în categoria celor care au nevoie de aviz sau autorizație de securitate la incendiu, direct de pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. „În susținerea debirocratizării și pentru facilitatea comunicării informațiilor de interes pentru populație, specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au identificat soluții pentru proiectarea unei aplicații informatice, sub forma unui ghid, ușor de accesat și de utilizat, ce furnizează rapid răspunsuri legate de condițiile de avizare-autorizare și stabilește documentația necesară pentru obținerea acestor acte administrative. Cu ajutorul acestui ghid, proprietarii sau beneficiarii construcțiilor/ amenajărilor (în cazul avizului/autorizației de securitate la incendiu) sau cei care dețin sau administrează adăposturi de protecție civilă sau puncte de comandă (în cazul avizului/ autorizației de protecție civilă) au posibilitatea de a verifica dacă acestea se încadrează în categoriile de construcții care se supun acestor procese de avizare-autorizare“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Ghidul este ușor de accesat și este structurat în așa fel încât oricine poate afla dacă trebuie să obțină actul administrativ, care sunt documentele necesare și, foarte important, care sunt verificatorii de proiecte și experții tehnici atestați în domeniul situațiilor de urgență de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Pe site-ul ISU Neamț se mai poate găsi lista obiectivelor care au obținut autorizații în perioada 2005 – 31 decembrie 2016, listă actualizată lunar. La finele lunii ianuarie a acestui an figurau 851 de obiective din Neamț. De asemenea, la această secțiune sunt publicate normativele care precizează ce fel de construcții și amenajări trebuie să fie autorizate, normele metodologice de avizare, modele de cereri pentru aviz sau autorizație. Reamintim că, potrivit HG 1739/2006 republicată, se supun autorizării categoriile de construcții și amenajări (sedii instituții publice, muzee, birouri, învățământ, cultură, turism, amenajări sportive, gară, locuit, biserici etc) având aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp și extinderi ale construcțiilor existente prevăzute cu subsol având aria construită mai mare de 150 mp. Detalii legate de acest ghid de avizare-autorizare pot fi obținute prin consultarea paginii web www.ijsunt.ro/ghid.

Cristina IORDACHE