Afișe incredibile! / Onisei și Vornicu, candidați pe lista USD

… Nu la alegerile europarlamentare din acest an, pentru care PSD, PC și UNPR au pus la un loc resursele electorale sau de imagine, ”cumătrie” pentru care au înființat Uniunea Social Democrată.
Ci la cele din 1996, când democrații de atunci (adică cei din PD-ul condus de Petre Roman) au candidat în toamnă într-o alianță împreună cu PSDR (a nu se confunda cu PDSR, devenit ulterior PSD). A fost momentul alegerilor parlamentare și prezidențiale din noiembrie 1996 când PNȚ-ul a candidat tot în cadrul unei Alianțe Electorale (Convenția Democrată, din care, alături de țărăniști mai făceau parte P.A.R-ul lui Varujan Vosganian – devenit ulterior UFD – și alte partidulețe sau ONG-uri de dreapta). PD-ul s-a ”pupat” atunci cu PSDR condus atunci de Sergiu Cunescu și astfel, candidații democrați nemțeni s-au prezentat în fața electoratului pe lista Uniunii Social Democrate, sigla fiind combinată: trandafirul (FSN-ist, ulterior democrat) sub care se strângeau două mâini (semn al solidarității sociale promovate de PSDR).
Ioan Onisei (vezi foto) era al doilea pe lista pentru Camera Deputaților. Grație unor colecționari (de partid?, de amintiri?), astăzi putem revedea sloganul folosit de carismaticul politician: DINTRE VOI, PENTRU VOI!
Sorin Adrian Vornicu a fost primul candidat de pe lista pentru Senat al USD-iștilor nemțeni. Slogan interesant, care trezea patriotismul local, și la el – UN MOLDOVEAN ÎN SENAT!
Atunci, în acea toamnă de 1996 au picat de la Putere și Ion Iliescu și PDSR-iștii și România a avut primul președinte și prima guvernare (mai) de dreapta. Și în Neamț a fost o răsturnare de situație, directorii de instituții de pe filiera FSN-PDSR (adică închinători la Iliescu) fiind schimbați cu specialiști din rezerva de cadre PNȚ-CD & PD. La vremea respectivă au circulat și legende despre ”algoritmul” împărțirii posturilor, pe principiul ”unul mie, unul ție”. Dacă, la acel moment, o astfel de distribuire a oamenilor din partide pe posturi părea uimitoare, evoluția politică a oficializat în timp astfel de împărțiri de ”ciolan”, ba a și adâncit fenomenul, ajungându-se, ulterior, să se vorbească și despre ”schimbarea de la director până la femeia de serviciu”.
Și Onisei și Vornicu au prins, și în legislatura viitoare mandate parlamentare. Numai că în 2000 a revenit la Cotroceni Iliescu iar Guvernarea a devenit PSD-istă. Onisei a rămas fidel taberei PD-iste iar Vornicu a virat, la scurt timp, în tabăra PSD. Și-au dus la capăt mandatele, până în 2004 (Onisei preluând și funcția de președinte PD Neamț rămasă liberă prin ”trădarea” lui Vornicu).
În 2004, niciunul dintre ei nu a mai prins loc pe listele formațiunilor politice sau alianțelor cu care participau la alegeri partidele lor. La scurt timp, totuși, Onisei a ajuns în C.N.A. iar Vornicu – expert parlamentar.
Pentru cei care nu au făcut calculul: între data tipăririi afișelor din fotografii și USD-ul de azi au trecut 18 ani. Promisiunile erau și atunci la fel de frumoase ca și astăzi. ”Mai întâi pentru oameni: Să asigurăm dezvoltarea țării și dreptatea socială!” – promitea manifestul electoral. Oferta pentru alegătorii din rural era și ea, numai ”lapte și miere”: scutiri de impozite pentru agricultori, credite garantate cu recolta viitoare nu cu casa sau terenul, împrumuturi cu dobânzi mici pentru achiziția de utilaje agricole. De atunci încoace, taxele și impozitele au tot crescut (inclusive pentru agricultorii mici) iar băncile românești au fost privatizate astfel că dobânzile sunt stabilite prin capitalele europene unde se află centralele instituțiilor bancare.

Daniel VINCA