Actualul director al Casei de Cultură se războiește cu morții: Atac postmortem la Titi Luca

 

* ”Înainte de venirea mea la conducerea Casei de Cultură, (…) se organizau maximum două-trei spectacole pe an” – Stelian Grigore

*”Cel mai performant director al Casei de Cultură a fost Titi Luca” – Horia Alupului Rus

*”Tupeu de protestatar culturnic” – Viorel Cosma (referindu-se la momentul exilării din Casa de Cultură a Dragăi Olteanu Matei și a trupei sale de teatru)

O frază nefericită scăpată de Stelian Grigore, directorul Casei de Cultură din Piatra Neamț, într-un interviu recent dat unui ziar local, a oripilat pe unii reprezentanți ai lumii culturale nemțene. Fraza respectivă este considerată un atac indirect și injust la Constantin Luca, fostul director ale aceleeași instituții, trecut de ceva timp în lumea celor drepți.

Plin de modestie și caracter, Stelian Grigore își laudă activitatea din mandatul său de șef astfel: „Eu mă pot raporta la activitatea care a avut loc înainte de venirea mea la conducerea Casei de Cultură, când se organizau maximum două-trei spectacole pe an”.

Ori când zici „înainte de venirea mea la Casa de Cultură”, evident că oamenii de pot gândi la perioada de zeci de ani „înainte” care a curs până la „epoca Stelian Grigore”.

Ori, înainte ca această instituție să fie binecuvântată cu personajul mesianic aflat astăzi în fruntea ei, nemțenii iubitori de cultură știu că numele acestui așezământ a fost indestructibil legat de cel care a condus-o, și înainte de 1990 și după, un personaj emblemă: Constantin Luca, cunoscut mai ales ca Titi Luca.

Constantin Luca a trecut în lumea drepților în anul 2010, la fix parcă pentru a lăsa postul liber pentru urmași, printre care și Stelian Grigore care fusese rejectat din funcția de Director al Căminului Cultural Zănești.

Bineînțeles că Stelian Grigore a câștigat meritat concursul organizat de angajator (Casa De Cultură din Piatra Neamț face parte din patrimoniul Uniunii Naționale a Sindicatelor, deci nu sindicatele nemțene hotărăsc ce și cum ci liderii ăia importanți de la București), referirile care s-au mai făcut la soția acestuia, Gabriela Grigore (secretar general la Sindicatul Liber Învățământ Neamț) fiind, probabil, simple „răutăcisme”.

„Nu mai este instituție de cultură!”

Dacă despre imaginea impecabilă a lui Stelian Grigore are grijă el să spună destule (de parcă ar fi într-o perpetuă campanie electorală), despre cine a fost și ce a făcut Titi Luca pentru Casa de Cultură și pentru fenomenul cultural nemțean a ținut să spună câteva cuvinte Horia Alupului Rus:

„Titi Luca a fost și este, pentru noi care ne mai pricepem o țâră, cel mai performant director al Casei de Cultură. Nu ne-ar ajunge un ziar întreg să spunem ce a făcut acest om – Dumnezeu să-l odihnească! – pentru fenomenul cultural din zona noastră. A slujit această instituție din 1974 (atunci funcția lui se chema „metodist”) și până în 2010. 36 de ani, o viață de om! Cine a sprijinit trupele de folclor din Neamț? Titi Luca! Cine a avut mai mereu, împreună cu Costică Munteanu, chiar Ansamblu de Folclor al Casei de Cultură? Titi Luca!

Tot în mandatul lui a fost un parteneriat cu Ansamblul Folcloric Floricică de la Munte – eu eram director la Carmen Saeculare – și dansatorii și instrumentiștii noștri repetau la Casa de Cultură. Tot Titi Luca a sprijinit înființarea unor trupe de teatru și împreună cu alt om fără astâmpăr au înființat Festivalul de Teatru Yorick care ajunsese la dimensiune internațională. Pe vremea lui Titi Luca, la Casa de Cultură funcționau diverse cercuri, aveau loc diverse activități, acum mai sunt? Tot în acele vremuri, Titi Luca a pus umărul la înființarea cineclubului Zimbrul, acum mai este?

Ar fi multe de spus… Mai adaug un singur lucru: pe timpul lui Titi Luca, Casa de Cultură avea sonorizare proprie, cu stație performanță, boxe etc. Acum, dacă vrei să dai un spectacol, trebuie să plătești chiria, trebuie să închiriezi și sonorizarea… Deocamdată, mă limitez să mai spun doar atât: nu cred că acum Casa de Cultură mai este o instituție de cultură ci doar o instituție gazdă!”.
Adică, în traducere liberă, un fel de salon de nunți care doar oferă sala spre închiriere, fără activități proprii deosebite.

„Tupeu de protestatar culturnic”

Printre activitățile din timpul mandatului lui Titi Luca menționate de Alupului Rus se numără și sprijinul acordat trupelor de teatru de amatori. Ei bine, la un moment dat, ființa o astfel de trupă chiar la Casa de Cultură. Înainte de 2010, la Piatra Neamț s-a mutat îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei care cunoștea la detaliu fenomenul și potențialul din zonă (TT, festivalul Yorick etc) și care, la rândul ei, a înființat trupa „Teatrul Vostru”.

Titi Luca a propus fuzionarea celor două trupe (de la Casa de Cultură și cea înființată de Draga Olteanu Matei) și ca noua trupă să fie condusă de cunoscuta actriță și, firește, a oferit tot sprijinul logistic din partea instituției pe care o conducea.
Despre cum a tratat actualul director, Stelian Grigore, relația cu trupa „Teatrul Vostru” au circulat diverse versiuni. Inclusiv că, la un moment dat, dăduse jos firma trupei de teatru de pe Casa de Cultură (pe pereți rămânând, în continuare, cele mult mai importante ale firmelor cu spații închiriate în clădire).

Sub titlul de „Tupeu de protestatar culturnic”, pe data de 25 ianuarie 2012, pe blogul său („Blogul lui Kuzmici”), Viorel Cosma publica nu doar poza cu vajnicul protestatar din imagine ci și următoarele rânduri: „(…)stîrnit fiind de tupeul nemărginit al acestui personaj sinistru, Stelian Grigore, încă director la Casa de Cultură. La ora cînd de fapt se autoincrimina prin mesajul ţinut la piept, Draga Olteanu Matei şi trupa sa de actori amatori repetau în… restaurant la Troian pentru premiera la care lucrează. La fel repetă şi în această seară. Că de la Casa de Cultură au fost daţi afară de sincerul „protestatar”. Am scris despre această dramă românească şi am să tot scriu. La cît caracter zace în culturnicul şi habarnistul ăsta, nu ar fi de mirare să tragă sfori şi să joace un soi de biliard sindicalo-curvăsăresc încît să pară că tot el o readuce pe Doamna Draga la Casa de Cultură. Degeaba, Grigore e pe veci compromis după atacul săvîrşit împotriva patrimoniului cultural local şi naţional.”

În loc de concluzii

Stelian Grigore se poate zugrăvi, cât dorește, ca fiind cel mai extra, super samd director de cultură din Neamț. E dreptul său să întrebe oricât oglinda „cine e cel mai frumos din țară?”.
Respectul față de înaintași ține de felul fiecăruia de a se comporta. Astfel pe site-ul Teatrului Tineretului, la secțiunea Istoric, găsim câteva cuvinte și despre foștii directori (Paul Varduca, Ion Coman, Eduard Covali, Emil Mandric, Gheorghe Bunghez, Cornel Nicoară, Mircea Zaharia, Nicolae Scarlat, Corneliu-Dan Borcia, Cornel Nicoară). Nu s-ar putea spune că actualul director TT, Liviu Timuș, nu e și el un artist și manager orgolios, dar informația corectă din respectiva secțiune este un fapt care ține de decență.

Pe site-ul Casei de Cultură nu există Istoric, nu există nici un cuvințel despre foști directori sau foști truditori dinainte de „epoca Grigore”. Nu, aici totul ține de actualul director, de parcă înainte ar fi fost pământ pârjolit.

De exemplu, la rubrica Formații, sunt șapte poziții (prima chiar cu „Teatru Vostru”, ultima cu Corala Sindicatului Învățământ). Interesantă e introducerea în această rubrică: „Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamţ dispune în prezent de 7 formaţii cultural-artistice care îşi desfăşoară activitatea curentă în cadrul casei. Toate au fost înfiinţate sau reînfinţate după 1 ianuarie 2010”. De reținut „Casa de cultură DISPUNE de 7 formații” și că „toate au fost înființate sau reînființate după 1 ianuarie 2010”.

Chiar așa: ce se făcea Cultura nemțeană fără competentul director Stelian Grigore?