Activităţi meteşugăreşti tradiţionale pe bani europeni

Tina-Meșteșuguri*Valoarea proiectelor:  între 50.000  – 70.000 euro

Diversificarea activităţilor dintr-o comună se poate realiza şi cu fonduri europene alocate prin submăsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale”, inclusă în Program Naţional de Dezvoltare Rurală  2014-2020. Finanţarea europeană  va contribui la promovarea diversificării economiei rurale către noi activităţi non-agricole în cadrul gospodariilor agricole, a micro-intreprinderilor şi întreprinderilor mici. Vizate sunt  dezvoltarea serviciilor rurale, încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meteşugăreşti tradiţionale, care conduc la crearea de locuri de muncă.

Valoarea sprijinului nerambursabil  este 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorării finanţării până la valoarea de 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism.

Acum, destinaţia fondurilor europene alocate activităţilor non-agricole  este mai bine stabilită, vizând  investiţii viabile, fiind cu adevărat de interes local. În trecuta alocare financiarăm banii europeni au fost canalizaţi pe două direcţii principale, întreprinzătorii nemţeni semnând contracte în valoare totală de aprope 24 milioane euro.

*Beneficiarii finanţării europene

Solicitanţii acestor fonduri europene sunt fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non-agricole pentru prima dată în spaţiul rural. Trebuie să fie autorizaţi cu statut minim de PFA. Din rândul beneficiarilor mai fac parte micro-intreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi non-agricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicarii acestui tip de sprijin financiar.

La această finanţare pot intra micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, dar care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii cererii.

*Selecţia proiectelor

Sediul social şi punctul ori punctele de lucru trebuie să fie situate în spaţiul rural, iar implementarea Planului de afaceri să înceapă în cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului financiar european.

Selectia proiectelor are la bază mai multe criterii de eligibilitate. Vorbim de principiul diversificării activităţii agricole a fermierilor ori membrilor gospodăriei agricole către activităţi non-agricole. Un alt principiu este cel al prioritizării sectoarelor cu potenţial de creştere. Sunt vizate acţiuni din sectoare  textile si pielărie, industrii creative şi culturale – inclusiv meştesuguri, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, agroturism, servicii pentru populaţia din spaţiul rural.

Este avut în vedere şi principiul  stimulării activităţilor turistice şi  agroturistice desfăşurate în zonele cu potenţial turistic ridicat,  destinaţii ecoturistice ori zonele cu arii naturale protejate.

Tina CONDREA