Activități dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor

*Astăzi are loc deschiderea expoziției permanente de la Curtea Domnească – Pivnița II

Complexul Muzeal Județean Neamț marchează Ziua Internațională a Muzeelor, printr-o serie de activități desfășurate în perioada 18 – 22 mai. Manifestările au debutat ieri, la Muzeul de Istorie din Roman, unde au avut loc simpozionul „Dascăli romașcani de altădată“, precum și vernisajul expoziției personale de pictură „Locul Crucii“, semnată de Monica D. Carp, artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Piatra Neamț. Deschiderea expoziției a fost completată de simpozionul Concursului Național „Crucea în imaginația copiilor“ (ediția a V-a), organizat de Clubul Copiilor din Roman.

De astăzi și până sâmbătă, 21 mai, Complexul Muzeal Județean Neamț și Fundația Cultural – Științifică „Constantin Matasă“ organizează lucrările Sesiunii anuale a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, ediția a XXIII-a, primul eveniment de acest gen din Moldova, desfășurat sub egida Academiei Române și sub patronajul Consiliului Județean Neamț. Lucrările au ca temă „Locul centrelor istorice în contextul urban actual“.

Rezultate științifice excepționale privind trecutul Curții Domnești de la Piatra

Debutul sesiunii va fi marcat prin vernisarea expoziției permanente de la Curtea Domnească – Pivnița II, care va avea loc astăzi, la ora 18.00, moment urmat de un recital susținut de elevii Liceului de Arte „Victor Brauner“.

Sesiunea de comunicări se va deschide mâine, la ora 9.00, printr-un cuvânt adresat de dr. Vasile Ciobanu, președintele Comisiei de Istorie a Orașelor din România. La eveniment vor participa istorici și arhitecți din București, Pitești, Câmpulung, Giurgiu, Brăila, Constanța, Timișoara, Oradea, Sibiu, Galați, Suceava, Iași și Chișinău, membri ai Comisiei de Istorie a Orașelor din România.

„Potrivit tradiției, comunicările vor aborda istoria orașului-gazdă, precum și alte subiecte care se încadrează în tema generală, «Locul centrelor istorice în contextul urban actual»“, ne-a spus dr. Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

În cadrul evenimentului, va avea loc și lansarea volumului „Curtea Domnească. Rapoarte arheologice“, coordonat de regretatul dr. Gheorghe Dumitroaia, cel care nota în paginile lucrării, în calitate de responsabil al șantierului arheologic Curtea Domnească: „În concluzie, cercetările arheologice preventive efectuate în perioada 2002-2014 în centrul istoric al municipiului Piatra Neamț au oferit ocazia obținerii unor rezultate științifice excepționale privind trecutul Curții Domnești de la Piatra, de care profesioniștii și iubitorii de istorie se vor interesa cu siguranță. Va fi nevoie însă de o publicare pe măsură a materialelor și informațiilor, inclusiv sprijinul disciplinelor auxiliare și a studiilor interdisciplinare“.

Evenimentul se va încheia sâmbătă, 21 mai, când Comisia de Istorie a Orașelor din România va acorda o medalie onorifică unei personalități din domeniul istoriei.

„Poftiți la șezătoare… acasă la Ion Creangă!“

Mâine, de la ora 12.00, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț organizează vernisajul expoziției „Poarta sufletului“, organizată de Asociația „Centrul de Excelență în Dezvoltare Personală Solomon“ și Complexul Muzeal Județean Neamț, în colaborare cu liceele de arte plastice „Hans Mattis Teutsch“ (Brașov) și „Victor Brauner“ (Piatra Neamț).

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor se vor încheia duminică, la ora 14.00, la Muzeul Memorial „Ion Creangă“ din Humulești, cu cea de-a II-a ediție a activității „Poftiți la șezătoare… acasă la Ion Creangă! “.

În fiecare an, începând cu 1977, la data de 18 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, eveniment care-și propune promovarea, în rândul publicului, a informațiilor privind rolul muzeelor în dezvoltarea societății.

Manifestările din acest an se desfășoară sub genericul „Muzeele și peisajele culturale“.

Irina NASTASIU