Accident cu șase răniți, la Căciulești

Din nou, neacordarea de prioritate în intersecția de la Căciulești a provocat un accident cu șase victime.

Vineri, 26 mai, în jurul orei 16, două autoturisme s-au ciocnit la intersecția dintre DN 15 și DJ 156A, după ce șoferul care venea dinspre Dobreni a intrat pe drumul cu prioritate fără să se asigure suficient și fără să respecte indicatorul. În urma impactului, ambii șoferi și patru pasageri din cele două autoturisme au fost răniți, dar nu atât de grav, întrucât purtau centurile de siguranță. La locul accidentului au ajuns mai multe echipaje de pompieri cu descarcerare, ambulanțe, echipaje SMURD și poliție. Din fericire, nimeni din cei răniți nu a fost prins între fiarele mașinilor. „Din primele verificări efectuate de către polițiști, se pare că, în timp ce un bărbat de 61 de ani, din Bacău, conducea un autoturism pe DJ 156A, având direcția de mers Dobreni – Roznov, la intersecția cu DN 15D nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism, care circula dinspre Roman spre Piatra Neamț, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului, a rezultat rănirea celor doi conducători auto și a patru pasageri aflați în autoturisme. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, iar din primele verificări s-a stabilit că atât conducătorii auto cât și pasagerii purtau centura de siguranță“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.
Polițiștii continuă cercetările în acest caz sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Toți cei șase răniți au fost transportați la Spitalul de Urgență Piatra Neamț pentru investigații și îngrijiri.
Tot vineri, în jurul orei 17, la Turturești, un TIR s-a răsturnat în urma unei tamponări. Cu toate acestea, nimeni nu a fost rănit, accidentul soldându-se doar cu pagube materiale, potrivit aceleiași surse.
Revenind la coliziunea de la Căciulești, mașinile au fost destul de avariate și oamenii răniți, dar totul se putea termina mult mai rău dacă ocupanții mașinilor nu purtau centurile. Poliția Neamț reamintește utilitatea acestui dispozitiv, mai ales în ceea ce privește configurația dinamicii accidentelor rutiere. Dincolo de aceasta, folosirea centurii de siguranță este obligatorie, conform normelor rutiere. Polițiștii recomandă utilizarea centurii oricând plecați cu mașina, legislația în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranță atât în localități, cât și în afara acestora, pentru toți ocupanții locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive. Studiile arată că folosirea centurii de siguranță, în caz de accident, crește șansele de supraviețuire de la 40% la 60%. Pentru a fi eficientă, centura de siguranță trebuie utilizată corect, reglând înălțimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului și nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust și bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.). (C.I.)