Accesul samsarilor în piaţă, limitat

Tina_legea pieţii* Legea pieţelor, promulgată

* Urmează normele de aplicare şi tipizatele

Noua legea privind reglementarea pieței produselor agricole a fost promulgată de președintele României. În cel mult 30 de zile, urmează să apară normele metodologice de aplicare și tipizatele, astfel încât legea să devină funcțională până la finele lunii noiembrie. La cât de multe modificări are noua lege, e bine că va fi obligatorie, cel mai sigur, din luna decembrie 2014. La acea dată, oamenii şi-au cam terminat de făcut aprovizionările cu legume şi fructe pentru iarnă.

Noua lege a pieţelor se vrea a fi o nouă încercare a autorităţilor de a limita accesul samsarilor la spaţiile publice de comercializare. Aşa să fie!

 

* La tarabă, numai cu atestat de producător şi carnet de comercializare

 

Prin noua lege se schimbă în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în pieţele agroalimentare. Apar două documente noi, în sensul că actualele certificate de producător vor fi înlocuite prin atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor.

Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei fizice, care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol, calitatea de producător agricol. Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul,  soţia, rude, afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma ori gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma ori  gospodăria proprie.

Şi mai apare o noutate! Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale, sindicale din agricultură, care se înregistrează în acest scop la primării.

 

*Atestatul, valabil doar un an!

 

Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului.

Carnetul de comercializare îndeplineşte un dublu rol: de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, precum şi de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare. Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerţul cu produse agricole materie primă.

Tina CONDREA