Acces facil la medicamente scumpe cu decontare de la CAS

Reprezentanții Casei Naționale de Sănătate le atrage atenția medicilor de familie că, de la 1 martie, trebuie să se fi conformat noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe care până acum erau acordate numai pe baza avizelor comisiilor de experți ale CAS.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează că în aplicarea HG nr. 18/2017, care elimină pârghia administrativă a comisiilor de experți, CNAS a emis Ordinul 141 (publicat în M. Of. nr. 151/28.02.2017 și pe site-ul instituției), dezbătut public în prealabil cu respectarea regulilor de transparență decizională.

„Noua procedură de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simplă: începând cu 1 martie, medicii prescriptori trebuie doar să completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectivă și să îl transmită prin mijloace electronice către casele de asigurări de sănătate cu care aceștia sunt în relații contractuale, după care rețeta poate fi emisă. În scurt timp, transmiterea se va face online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), urmând ca rețeta să fie prescrisă după primirea unei confirmări de la sistemul informatic menționat“, transmit reprezentanții CNAS.

În pregătirea renunțării la avizele comisiilor de experți, CNAS a organizat o videoconferință cu casele de asigurări de sănătate, cărora li s-a solicitat să organizeze întâlniri cu medicii prescriptori și cu reprezentanții farmaciilor, pentru explicarea noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe. Totodată, orice medic prescriptor sau farmacie care are neclarități referitoare la actuala procedură se poate adresa pentru lămuriri casei de asigurări de sănătate cu care se află în contract.

„În aceste condiții, CNAS este surprinsă să constate că deși de-a lungul anilor au fost numeroase solicitări de renunțare la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experți și de eliminare a timpului de așteptare între diagnostic și începerea efectivă a tratamentului, acum, când acest deziderat a fost îndeplinit, se exprimă public regrete față de mecanismul birocratic desființat, în unele cazuri chiar de aceleași persoane care l-au criticat vehement drept greoi și ineficient“, mai precizează conducerea CNAS.

Geanina NICORESCU