Academicianul Eugen Simion, prezent la Piatra-Neamţ

eugen

* Cunoscutul critic literar va susţine conferinţa “Creangă în postmodernism”

* La eveniment este invitată şi scriitoarea Gisѐle Vanhese din Italia

 

Astăzi, la orele 18.00, va avea loc, la Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”, conferinţa “Creangă în postmodernism”, susţinută de academicianul Eugen Simion. Acesta va intra în dialog cu un alt invitat special al serii, scriitoarea Gisѐle Vanhese,  profesor de literatură română şi franceză la Facultatea de Litere şi Filosofie  a Universităţii din Calabria, autoarea volumului „Luceafărul de Mihai Eminescu . Potraite d’un dieu obscure” (“Portretul unei zeităţi întunecate”), apărut recent la Dijon, tradus în româneşte de Roxana Patraş.

La eveniment vor participa prof. univ. dr. Vasile Spiridon (Bacău), prof. univ. dr. Antonio Patraş (Iaşi), prof. univ. dr. Bogdan Creţu (Iaşi) şi scriitorul Dan Mircea Cipariu (Bucureşti).Cu acest prilej, va fi lansat şi volumul „Dimineaţa poeţilor”, de Eugen Simion, volum apărut recent la Editura Univers Enciclopedic din Bucureşti.

«Întâlnirea cu acad. Eugen Simion este aşteptată de multă lume, dumnealui are, dacă e să mă exprim în limbaj neacademic, numeroşi fani, din toate generaţiile. Cine nu a învăţat pe manualele şi pe cărţile domniei sale? În cele două zile cât va fi prezent la Piatra-Neamţ, conform programului stabilit, dl. Eugen Simion va participa la o întâlnire cu elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, va lua act de valorile din Fondul „G. T. Kirileanu”, va vizita muzeele din municipiu. Va fi interesantă întâlnirea cu doamna Giséle Vanhese din Italia, autoarea unei cărţi spectaculoase despre Eminescu, prilej de a vorbi despre europenitatea culturii noastre. Va fi, implicit, prin cei doi conferenţiari, un dialog Eminescu-Creangă. Sperăm ca oferta noastră culturală să satisfacă pe cât mai mulţi dintre pietreni”, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

Giséle Vanhese este profesor de literatură română şi franceză la Facultatea de Litere şi Filosofie  a Universităţii din Calabria, dedicându-şi  o mare parte a activităţii sale ştiinţifice şi literare studierii creaţiei poetului Mihai Eminescu. Alături de interesul manifestat faţă de opera poetului nostru naţional, Giséle Vanhese este autoarea a numeroase studii pe marginea operelor unor scriitori, precum Lucian Blaga, Paul Celan, Mircea Eliade, Benjamin Fondane, Dimitrie Bolintineanu, Panait Istrati, Yves Bonnefoy, Gérand de Nerval, Aloysius Bertrand, Marcel Schwob, Gaston Bachelard, Georges Schehadé, Nadia Tuéni, Jad Hatem.

A publicat mai multe cărţi, printre care, “La neige écarlate dans la poésie d’Yves Bonnefoy, Paul Celan, Alain Tasso, Salvatore Quasimodo et Lance Henson”, Beyrouth, Éd. Dar An Nahar; “Par le brasier des mots. Sur la poésie de Jad Hatem”, Paris, L’Harmattan, 2009; “Le Méridien balkanique”, Arcavacata di Rende, Università della Calabria, «Albanologia», nr. 14, 2010.

Eugen Simion este critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for din 1998 până în aprilie 2006.

După absolvirea facultății, a devenit cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (1957-1962), lucrând în colectivul „Eminescu”, condus de Perpessicius. În perioada 1962-1968 a fost redactor al „Gazetei literare”. Între anii 1964-1971 a fost lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, Facultatea de Litere, Universitatea București. A funcționat apoi, între anii 1970-1973, ca lector invitat de limba română la Universitatea Sorbonne (Paris – IV), apoi a obținut o bursă de studii în Republica Federală Germania (1974). Din 1971 a devenit conferențiar universitar, iar din 1990 profesor universitar al Facultății de Litere de la Universitatea din București. Din 2006 este director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București.

Eugen Simion a debutat publicistic cu un articol despre Caietele Eminescu în revista „Tribuna” (1958). A început să colaboreze frecvent la revistele „Gazeta literară”, „Contemporanul” și „Viața românească”. Din 1968 a colaborat săptămânal la „România literară” și din 1991, la „Literatorul”. Din 1983 este redactor al revistei „Caiete critice”, revistă de critică și teorie literară, iar din 1990, director al publicației. În 1993 a devenit membru al Academiei Române, iar anul 1998 a fost ales președinte al Academiei Române. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Irina NASTASIU