“Aburii” tulburelului continuă să facă victime

mustNumărul nemţenilor ajunşi la spital din cauza monoxidului de carbon degajat prin fierberea mustului a ajuns, în doar trei zile, la şapte. Ultimii trei au fost găsiţi de rude în stare de inconştienţă, în beciuri neaerisite, unde fierbea mustul în butoaie neacoperite.

Potrivit informaţiilor transmise de dr. Dorice Albu, manager al Serviciului de Ambulanţă Neamţ, în data de 4 octombrie, în jurul orei 12, un echipaj de salvare cu medic a transportat la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Simioneşti-Roman, cu intoxicaţie. În aceeaşi zi, mustul a mai doborât două persoane, dintr-o familie din Cotu-Vameş. Un bărbat de 48 de ani căzuse inconştient în beci, din cauza gazelor emanate de tulburelul care fierbea în butoaie, iar după el a coborât un bătrân de 80 de ani, care se panicase că nepotul nu mai vine. Ei bine, şi acesta a fost la un pas de leşin, însă a avut noroc de altcineva, care i-a găsit rapid şi a sunat la 112.

“Dispeceratul ISU-Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, în data de 4 octombrie, prin apel la „112”, despre o persoană inconștientă, căzută după ce a coborât în beciul unde se aflau butoaiele cu vin, în localitatea Cotu Vameş, comuna Horia. La locul intervenției s-au deplasat 5 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de lucru cu apă și spumă de capacitate medie. Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au pătruns în beci pentru a scoate persoana căzută după care victima a fost predată echipajului SAJ sosit la locul producerii evenimentului”, au transmis pompierii, printr-un comunicat de presă.

Bătrânul în vârstă de 80 de ani a ieşit singur din beci,însă a fost dus şi el la spital, pentru investigaţii medicale, având în vedere vârsta înaintată.

Pentru a evita intoxicaţia cu gazul toxic acumulat în beciuri pe timpul fierberii mustului, medicii recomandă să se evite intrarea bruscă, fiind de preferat a se deschide mai întâi obloanele şi a se lăsa să se aerisească preţ de câteva minute. Verificaţi cantitatea de oxigen din încăperea în care intraţi, metoda cea mai simplă fiind aprinderea unei lumânări. Dacă aceasta se stinge, înseamnă că nu este suficient oxigen care să întreţină flacăra. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-un beci în care fierbe mustul. Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace şi neurologice.

Geanina NICORESCU