Absolvenţii care nu-şi găsesc un job primesc 250 de lei lunar de la stat

absolventi* Cei care se angajează în altă localitate decât cea de domiciliu au dreptul la primă de instalare de 1.000 de lei

Tinerii nemţeni care nu pot să se angajeze după absolvirea unei instituţii de invăţământ au dreptul să ceară indemnizaţie de somaj. Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. Vârsta minimă de acordare a şomajului este 16 ani. Absolvenţii au dreptul să ceară indemnizaţia dacă nu reuşesc să se angajeze în două luni de la absolvire. Totuşi, în anumite conditii, aceştia ar putea obţine alte beneficii, cum ar fi primele de încadrare sau cele de mobilitate.

Înregistrarea la AJOFM Neamţ trebuie făcută în 60 de zile de la absolvire, la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă în a carei rază îşi au domiciliul. Pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă trebuie prezentat actul de identitate, o adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale şi documentul din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ.

Indemnizaţia de somaj pentru absolvenţi se acordă lunar şi este în cuantum de 250 de lei. Atenţie, însă: nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept urmează o formă de învăţământ. Trebuie ştiut şi faptul că absolvenţii care primesc indemnizatţia de şomaj şi se angajează au dreptul, de asemenea, la o sumă de bani din partea statului. Este vorba despre persoanele care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei. Acestea beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

De asemenea, absolvenţii pot primi bani şi în cazul în care se încadrează în muncă în alte localităţi. Concret, pe de o parte, cei care se angajează în perioada acordării indemnizaţiei de şomaj într-o localitate care se află la mai mult de 50 de km de localitatea de domiciliu au dreptul la o primă de încadrare de 1.000 de lei. Iar dacă aceştia îşi schimbă domiciliul în localitatea în care îşi găsesc job, au dreptul la o primă de instalare de 3.500 de lei.

Evident, absolvenţii trebuie să caute activ un loc de muncă şi să se prezinte lunar la agenţia pentru ocuparea fortei de muncă la care sunt inregistraţi, pentru a fi sprijiniţi în vederea angajării. Totodată, aceştia trebuie să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională pe care le oferă agenţia.

Geanina NICORESCU