Absolvenții, banii și „meseria” de șomer

*Pe 20 octombrie 2017, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, va organiza Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți
*Până la data de 25 iulie a.c., 314 de absolvenți erau înscriși la AJOFM Neamț

Sunt tineri români, care în vară au obțiunt o diplomă și n-au unde lucra. De partea cealaltă a “baricadei”, angajatorii spun că absolvenții de liceu n-au calificare și experiența necesară. O parte din ei au plecat pe Litoral, unde și-au găsit muncă sezonieră, bine plătită, la patroni indulgenți, mai ales prin restaurante și hoteluri, unde e nevoie și de forță de muncă necalificată. Dar ce s-a întâmplat cu tinerele vlăstare care au ales să-și petreacă vara acasă? Poate s-au înscris în evidențele Agenției de Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, pentru obținerea unui bănuț, cu speranța că între timp vor urma niște cursuri de formare profesională, care să-i așeze pe “masa de șah”, respectiv în jocul profesional al meseriei. Din păcate, elanul le-a fost tăiat de subfinanțarea Agenției de Șomaj, care între timp le-a dat lovitura de grație, fiindcă în august și septembrie, la Centrul de Formare Profesională Piatra Neamț, nu s-a mai organizat nicio școlarizare gratuită pentru șomeri. Totuși, acești tineri mai au o șansă să-și facă un rost în viață, fiindcă la data de 20 octombrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, va desfășura Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, acțiune care se va desfășura concomitent la Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț.
Până la data de 25 iulie 2017, în Neamț, 314 de absolvenți din promoția acestui an și-au depus documentele necesare la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț pentru obținerea indemnizației de șomaj. Din aceștia, 149 sunt din Piatra Neamț, 102 provin din Roman, iar restul de la Târgu Neamț. Din păcate, data de 25 iulie a fost ultima zi în care absolvenții de liceu s-au mai putut înregistra în evidențelele agențiilor de șomaj pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat. Acest drept se acordă la cerere pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 de lei/lună, indiferent dacă a fost promovat sau nu examenul de bacalaureat.Tinerii care vor să se înscrie la AJOFM Neamț, trebuie să știe că vor au nevoie de aceste documente :carte de identitate (copie);adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că este apt de muncă și actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi copie. Însă pentru obținerea indemnizației de șomaj este altă mâncare de pește. Absolvenţii care se află în evidenţa agenţiei judeţene pentru ocupare a forţei de muncă din raza de domiciliu/ reşedinţă, care nu au putut ocupa un loc de muncă după terminarea unei instituţii de învăţământ, într-o perioadă de 60 de zile, pot depune următoarele documente pentru a primi indemnizaţia de şomaj:actul de identitate – original şi copie;actele de studii şi alte calificări – original şi copie;certificatul de naştere – original şi copie; certificatul de căsătorie – original şi copie (dacă este cazul); adeverinţa medicală, din care să rezulte că este apt(a) de muncă; declaraţie pe proprie răspundere că nu urmează o formă de învăţământ (notariat); dovada că s-au înregistrat în evidenţele A.J.O.F.M., sau adeverinţa eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrarea în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditat sau notificat conform legi și acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri.
V. ANDRIEȘ