A scăzut numărul turiștilor de pe Ceahlău / Salvamontiștii nemțeni îi avertizează pe excursioniștii de weekend să urce echipați corespunzător pe munte

sfaturi turistiAmatorii de escaladat Ceahlăul în weekend sunt sfătuiți de salvamontiștii nemțeni să-și ia haine groase și încălțăminte potrivită, mai ales că temperaturile din timpul nopții coboară până la 5 grade Celsius.

„Cantitățile de apă sunt semnificative și ploile nu s-au oprit pe Ceahlău.Din cauza temperaturilor scăzute, care noaptea ajung chiar și la 5-6 grade Celsius, și a gradului de umezeală din atmosferă, există riscul de hipotermie. Turiștii sunt sfătuiți să se îmbrace corespunzător și să-și ia cu ei și haine de schimb. Totodată, e bine să pornească pe traseu de dimineața pentru că seara se lasă și ceața și există riscul să se rătăcească“, a declarat ieri dimineața Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Turiștii de weekend pe Ceahlău ar trebui să se informeze cu privire la starea vremii cu cel puțin 24 de ore înainte de a escalada muntele. „Dacă vor merge în grup, e mai bine să-și aleagă traseul în funcție de abilitățile fizice ale persoanei cel mai puțin pregătită și să nu se abată de la traseele marcate“, a adăugat Raul Papalicef.

Pentru a putea fi reperați cu ușurință de salvamontiști, turiștii sunt sfătuiți ca, înainte de a porni la drum, să-și treacă numele, adresa și traseul în registrul de trafic al Salvamont și să nu ezite să ceară ajutorul specialiștilor atunci când întâmpină dificultăți.

Numărul accidentelor a scăzut odată cu reducerea numărului de turiști

În această săptămână, nu a fost înregistrat nici un accident pe masiv, dar șeful Salvamont Neamț spune că acest lucru s-a datorat și reducerii numărului de turiști față de luna august. „Traficul turistic a scăzut cu 95% față de luna precedentă. În august am avut și 5-6 intervenții săptămânal“, a menționat salvamontistul nemțean.

Chiar la finalul lunii august, o femeie de 42 de ani, din Iași, s-a accidentat grav după ce a căzut de pe Vârful Toaca, urmând un traseu nemarcat. Accidentul putea fi mortal, dacă victima nu se oprea din cădere, la o distanță mică, scăpând doar cu o fractură de membru inferior, în schimb salvamontișii au încercat mai bine de patru să o coboare la baza Durău, unde a fost predată în siguranță medicilor de pe Ambulanță. De când scările care urcau pe Vârful Toaca au fost dezafectate din cauza uzurii avansate, turiștii urcă pe un traseu nemarcat, care, din cauza eroziunii, a devenit deosebit de alunecos. Pericolul este atât de cădere în gol, cât și de accidentare din cauza pietrelor care se rostogolesc, fiind dislocate de turiști.

Andreea AMARIEI