A început vizarea carnetelor de rentier agricol

* În Neamţ, 510 beneficiari

Se ştie, forţa de muncă din agricultură este îmbătrânită, iar pentru ca pământul să nu rămână pârloagă guvernanţii au găsit soluţia: renta viageră agricolă. Iată cine sunt rentierii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de această facilitate.

Renta viagera agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care vinde sau arendează terenurile agricole extravilane. Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol.

Rentierul agricol este persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care, de la data intrării în vigoare a prezentului titlu, nu are şi nu va deţine în proprietate mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendeaza, total ori parţial.

Carnetele de rentier agricol se vizează anual, de către  APIA Neamţ,  în perioada 1 martie – 31 august a fiecarui an.

Renta viageră agricolă se plăteşte de APIA Neamţ într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

În cazul decesului rentierului, moştenitorii vor încasa renta viageră agricolă, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului.

Cuantumul rentei viagere agricole este de 50 euro/ha în cazul celor care arendează terenul şi de 100 euro/ha  pentru cei care vând terenul. În judeţul Neamţ avem, la ora actuală, 510 rentieri agricoli.