A crescut numărul depresivilor şi al tentativelor de suicid

cazuri spital* Medicamente folosite ca otravă

Nu toată lumea s-a bucurat de minivacanţa de Rusalii. Echipajele de salvare din judeţul Neamţ au trebuit să intervină pentru a readuce în simţiri oameni ajunşi în depresie, care au încercat să-şi pună capăt zilelor cu medicamente.

Pe fondul unor neînţelegeri cu familia, din motive financiare sau din alte cauze care pot declanşa starea de depresie, în acest interval de timp trei femei de vârste diferite au încercat să-şi pună capăt zilelor ingerând pastile cu pumnul, o alta a înghiţit sodă caustică, iar un bărbat şi-a împlântat cuţitul în zona inimii.

Un săvineştean în vârstă de 50 de ani şi-a făcut curaj cu câteva pahare de tărie şi s-a automutilat în regiunea hemitoracelui anterior stâng, provocându-şi plăgi înjunghiate profunde. Omul a fost salvat de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ şi dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, unde medicii i-au acordat îngrijirile de rigoare şi l-au transferat în secţia de Psihiatrie. Tot în grija psihiatrilor a fost lăsată şi o pietreancă în vârstă de 61 de ani, cu sindrom depresiv, care a ingerat sodă caustică.

La doar 29 de ani, o săvineşteancă nu a mai găsit nicio rezolvare la problemele sale şi a ales să încheie socotelile cu viaţa. A înghiţit 17 medicamente Alprazolam (cu indicaţii pentru depresii anxioase), 8 Tramadol (cu indicaţii pentru ameliorarea durerilor) şi 10 Carbamazepină (recomandat în tratamentul epilepsiei). La scurtă vreme după ce a înghiţit medicamente cu pumnul, femeia a intrat în stare de hipotensiune arterială, riscând deprimarea respiraţiei până la stop respirator. Echipajul de salvare solicitat de familie a instituit imediat măsuri de urgenţă pentru susţinerea funcţiilor vitale, după care a transportat-o la SJU Neamţ.

La spital a ajuns şi o femeie în vârstă de 65 de ani, din localitatea Cuejdiu, care a vrut să atragă atenţia familie asupra stării sale de depresie profundă înghiţind cu pumnul medicamentele cu indicaţii terapeutice în tratarea hipertensiunii arteriale. A înghiţit două tablete de Captopril şi 6 de Egilok. Cu aceste pastile nu a reuşit decât să-şi provoace o scădere marcantă a tensiunii arteriale, tulburări de conducere cardiacă, tulburări de respiraţie, greaţă şi vărsături, impunându-se intervenţia medicilor pentru ameliorarea stării.

O altă femeie, în vârstă de 56 de ani, din comuna Ceahlău, a înghiţit 20 de tablete de Enalapril (indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale). Tratamentul recomandat în supradozaj a fost perfuzie intravenoasă cu soluţie salină, precedat de provocarea vărsăturilor. În cazuri grave, Enalaprilatul poate fi îndepărtat din circulaţie prin hemodializă.

Geanina NICORESCU