9 atenţionări meteorologice într-o singură zi!

inundatii 1* „Problemele cu care ne-am confruntat sunt destul de grave, după cum am constatat şi personal”, a spus subprefectul Gheorghe Neculae

În ziua de 09 iulie, în intervalul orar 12.45 – 22.00, teritoriul judeţului Neamţ a fost vizat de 9 atenţionări meteorologice imediate COD GALBEN, două avertizări meteorologice imediate COD PORTOCALIU şi două atenţionări hidrologice pentru fenomene meteorologice imediate COD GALBEN. Acestea au fost însoţite de  mesaje care prognozau manifestări hidrometeorologice periculoase, iar măsurătorile de la posturile pluviometrice au înregistrat precipitaţii pe arii extinse, iar punctiform precipitaţiile au avut şi caracter torenţial. Atfel, în zona Leghin, râul Neamţ (Ozana) – comuna Pipirig, în intervalul orar 11.50 – 17.00 s-au înregistrat 32 l/mp, iar în zona Păstrăveni, în intervalul 20.00 – 21.35, s-au înregistrat 31,5 l/mp.

“Problemele cu care ne-am confruntat în cursul zilei de 9 iulie sunt destul de grave şi au necesitat o mobilizare rapidă şi eficientă a forţelor din instituţiile specializate în gestionare acestor situaţii, membre ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa cum am constat şi personal la faţa locului, pe raza localităţii Vânători Neamţ a fost o dezlănţuire a naturii care a dus la inundarea a peste 130 de gospodării. Prioritatea zero a constituit-o, ca de obicei, protejarea vieţii cetăţenilor din zona afectată. La primele ore ale dimineţii am dispus constituirea unor comisii de evaluare a pagubelor, concomitent cu desfăşurarea în ritm susţinut a misiunilor de înlăturare a efectelor acestor fenomene ale naturii, mai ales în contextul instituirii unei noi atenţionări meteorologice începând cu ora 18.00 a zilei de 10 iulie, care prognozează noi precipitaţii abundente până în cursul nopţii de vineri”, a declarat subprefectul judeţului Neamţ, Gheorghe Neculae. Totodată, la propunerea ISU Neamţ, subprefectul Gheorghe Neculae, a dispus constituirea a două comisii de inventariere şi evaluare a pagubelor produse. Prima comisie îşi va desfăşura activitatea în localităţile Vânători Neamţ, Răuceşti, Brusturi, Târgu Neamţ şi Tupilaţi, iar cea de-a doua comisie va viza problemele apărute pe raza localităţilor Vânători Neamţ, Agapia, Crăcăoani, Bodeşti. Ambele comisii, formate specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Consiliului Judeţean Neamţ, vor face evaluări pe raza comunei Vânători Neamţ având în vedere dimensiunea pagubelor produse. (I. Ştefănescu)