În ziua votului, 179 de persoane au obținut buletine noi

*Duminica trecută, ghișeele de la SPCLEP Piatra Neamț au fost deschise între orele 7 și 21 *Din data de luni, 27 iunie 2016, Buletinele se mută în casă nouă

Pentru a-și putea exercita dreptul civic, duminica trecută, 179 de pietreni au trecut pragul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din Piatra Neamț, unde au primit cărți de identitate. Tot în aceeași zi, alte 38 de persoane au depus cereri și au fost fotografiate, în vederea emiterii unor noi documente. Din numărul total de cereri, 32 au fost pentru obținerea de cărți de identitate provizorii, iar 7 pentru viză de reședință. Dar și sâmbătă, 4 iunie s-a muncit la SPCLEP Piatra Neamț, iar lucrătorii instituției au înmânat la ghișee 170 de cărți de identitate, din care 11 provizorii. Tot atunci, 26 de persoane au solicitat documente noi.

„Pe lângă faptul că s-a lucrat în weekend, și programul cu publicul a fost prelungit. De asemenea, s-a suplimentat și personalul de la ghișee. În aceea perioadă, cererea de documente a fost mai mică față de alți ani. În altă ordine de idei, cetățenii trebuie să știe că nu există excepție de la respectarea legii pe perioada alegerilor, iar actele de identitate se eliberează doar prezentând toate documentele necesare. E important de știut că la solicitarea instituțiilor sau a persoanelor interesate, serviciile publice locale de evidență, în colaborare cu autoritățile desemnate, participă la organizarea unor activități de preluare a imaginii, folosind camera mobilă. Pentru asta, lucrătorii desemnați folosesc echipamente foto digitale din dotare, primind documentele necesare emiterii cărților de identitate, însă doar în anumite situații prevăzute de lege“, ne-a declarat Loredana Popescu, șefa de la Buletine Piatra Neamț.

Instituția amintită eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri: la expirarea termenului de valabilitate a documentului care urmează a fi preschimbat, când s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul nașterii, la schimbarea domiciliului, la atribuirea unui nou CNP și când se deteriorează actul de identitate. De asemenea, în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate, când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului, la schimbarea sexului, în cazul anulării și la preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit, dar sunt valabile.

Având în vedere că alegerile au trecut, SPCLEP Piatra Neamț se află pe ultima sută de metri, în ceea ce privește mutarea în noul sediu, care se va realiza în data de luni, 27 iunie 2016.

V. ANDRIEȘ