Ultimă lovitură pe piața autohtonă a medicamentelor: O ieftinire care va genera dispariția multor produse farmaceutice originale

 

Bolnavii cronic riscă să rămână fără tratamente inovatoare începând cu 1 iulie 2016, prin dispariția de pe piața autohtonă a 123 medicamente, dintre care aproximativ 55 au doar între una și trei alternative de înlocuire. Farmacista Ana Maria Stejara, președintele Colegiului Farmaciștilor din Neamț, susține că aceasta ar fi ultima lovitură dată atât celor care comercializează medicamente, cât mai ales pacienților.

„Oalele se vor sparge tot în capul nostru“

„Sunt medicamente ca Novac, Tertensif, care pur și simplu vor dispărea de pe piață. Acest lucru se va întâmpla pentru că, din iulie, prețurile ar trebuie, din nou, să scadă, adică producătorii internaționali să-și alinieze prețurile cu 35% sub prețul minim european. Acum suntem la nivelul prețului minim european cu medicamentele originale. Iar acea prevedere care obligă din vară o reducere cu 35% sub prețul minim european pune producătorul în imposibilitatea de a mai pune unele produse pe piața românească. Medicamentele care au dispărut până acum, în mare măsură au ieșit de pe piață tot din cauza prețurilor. Dar, ca de obicei, «oalele» se sparg tot în capul nostru, pentru că bolnavul vine la farmacie și ne apostrofează că nu găsește ceea ce caută și ne acuză că nu vrem să achiziționăm medicamente ieftine“, a subliniat farmacista Ana Maria Stejara.

Dispariția de pe piață a multora dintre medicamentele originale ar fi o consecință a publicării în Monitorul Oficial a ordinului care determină coborârea prețului medicamentelor originale la nivelul celor generice.

Dreptul la sănătate, garantat de Constituție și alte normative, le este încălcat pacienților români, care de câteva luni nu mai au acces la medicamente uzuale. Sunt oameni care merg în spital sau în farmacie și află că medicamentul care le-a ținut starea de sănătate sub control acum este de negăsit și, mai grav, în unele situații, nu are nici înlocuitor. Ieftinirea medicamentelor începând cu 1 iulie 2015 a determinat producătorii ca, încet-încet, să refuze să mai aducă pe piața românească unele produse, pentru că nu mai au nici un câștig financiar.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății susțin că se lucrează la o cale de mijloc și se vor lua măsuri. Până atunci, pentru ca pacienții să nu aibă de suferit pentru că s-au retras anumite medicamente de pe piață, spitalele trebuie să se adreseze distribuitorului Unifarm, care preia comenzile și încearcă să aducă toate produsele prin procedura de nevoi speciale.

Geanina NICORESCU