Poliția și Biserica, front comun împotriva infractorilor

afisdeca „Unde se termină legea, începe morala…“ este mesajul unei campanii fără precedent inițiată de Poliția Neamț.

Oamenii legii și-au propus să le vină de hac infractorilor prin orice căi și au apelat la ajutorul clerului. Campania se derulează cu sprijinul preoților din întreg județul, care au acceptat să fie lipite afișele campaniei lângă lăcașele de cult așa încât credincioșii să le vadă. În plus, preoții sunt chemați să accentueze, în predica de la liturghii și ori de câte ori au ocazia, rolul important pe care enoriașii îl au în prevenirea infracțiunilor și în evitarea victimizării sau, de nedorit, în a ajunge ei înșiși infractori. Preoții vor trebui să reamintească enoriașilor că este dreptul moral al fiecăruia să se implice în problemele comunității, dovedind în primul rând respect unul față de celălalt, față de principiile creștine și față de lege.

Campania, ce se desfășoară până la finele lunii iunie, a fost lansată în data de 19 aprilie la reuniunea polițiștilor de la Compartimentul Analiză și Prevenire a Poliției Neamț cu reprezentanții Protopopiatului din Piatra Neamț. „Campania de prevenire are ca scop conștientizarea cetățenilor, în sensul adoptării unei conduite corecte atât din punct de vedere moral cât și legal. Campania a fost demarată în colaborare cu cele 5 protopopiate existente la nivelul județului Neamț, iar prin efortul comun ne dorim să reducem gradul de implicare a populației județului Neamț în săvârșirea de fapte antisociale, să activăm spiritul civic în rândul cetățenilor și adoptarea unei atitudini de respect atât față de semeni, cât și față de lege, în conformitate cu care toți cetățenii sunt «egali, fără privilegii și fără discriminări»“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Campania se dorește a fi un apel către conștiința cetățenilor în sensul accentuării respectului față de legile statului român și în acord cu regulile de buna conduită, pe care fiecare ar trebui să le dovedească. Mesajul de respectare a legii transmis de polițiști prin intermediul reprezentanților clerului bisericesc în rândul enoriașilor și oferirea de recomandări și sfaturi preventive antivictimale și antiifracționale la finalul slujbelor religioase ar trebui să sensibilizeze cetățenii, mai ales că se trage un semnal de alarmă asupra consecințelor morale și penale ale săvârșirii de fapte antisociale.

La reuniunea de la Protopopiatul Piatra Neamț au fost împărțite reprezentanților instituțiilor de cult ce aparțin de Protopopiatul Piatra Neamț 130 de afișe ale campaniei spre a fi expuse în zona unităților de cult. „În cadrul acestei campanii, în lupta împotriva criminalității s-a alăturat Consiliul Județean Neamț prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, care a contribuit la imprimarea a 300 de afișe cu sloganul campaniei“, a mai precizat ofițerul de presă.

Materialele vor fi distribuite pentru a fi expuse în lăcașele de cult ce aparțin de Protopopiatele Piatra Neamț, Roznov, Târgu Neamț, Roman și Ceahlău.

Cristina IORDACHE