80 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Arheologie

afis-80-de-ani-de-activitate-a-muzeului-de-istorie-si-arheologie-2014Mâine, Muzeul de Istorie şi Arheologie găzduieşte o serie de manifestări ocazionate de împlinirea a 80 de ani de înfiinţarea instituţiei, dar şi de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Activităţile vor debuta la orele 10.00, la sala de festivităţi a muzeului, cu primirea invitaţilor şi cu rostirea unui cuvânt de salut din partea organizatorilor. Momentul va fi urmat de conferinţa „Unire şi Unificare”, susţinută de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi de o comunicare pe tema „Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ – 80 de ani de activitate”, prezentată de dr. Gheorghe Dumitroaia, dr. Ciprian-Dorin Nicola şi dr. Constantin Preoteasa.

Programul va cuprinde şi conferinţa „Constantin Matasă – personalitate a muzeografiei naţionale” (prof. univ. dr. Ioan Opriş – Universitatea „Valahul” Târgovişte), precum şi prezentarea cărţilor „Constantin Matasă – opera istorică şi arheologică” (editori Ciprian-Dorin Nicola, Constantin Preoteasa, Gheorghe Dumitroaia); „5 destine muzeografice”; „Colecţionism, muzeologizare, patrimonializare” şi „Istoricul Emil Panaitescu şi Şcoala Română de la Roma”, de Ioan Opriş (prezintă Angelica Moldovan, director al Editurii „Oscar Print” Bucureşti).

Între orele 13 – 14 va avea loc, la sala de expoziţii temporare, vernisajul expoziţiei „Colecţia regală de argint şi metal comun a Muzeului Naţional Bran”. Prezintă: dr. Mihaela Cristina Verzea şi dr. Narcis Dorin-Ion.

 

Părintele Constantin Matasă – un destin pus în slujba culturii nemţene

 

Apariția unui muzeu de arheologie la Piatra-Neamţ se leagă de activitatea părintelui Constantin Matasă, personalitate locală cu numeroase preocupări de ordin cultural. Actul de naştere al acestei instituţii, autentificat prin mărturia scrisă a preotului Constantin Matasă, datează din anul 1934.

Din însemnările părintelui Matasă aflăm că: „la 26 mai 1929 a avut loc solemnitatea inaugurării noului local al Casei Naţionale”, în care se organizau şezători şi conferinţe, numărul acestora crescând odată cu dezvoltarea activităţii arheologice. Treptat, activitatea arheologică a luat amploare, iar în 1933 a fost instalat primul mobilier pentru muzeu. În 1934 erau,  deja, montate primele vitrine, Casa Naţională devenind Muzeul Arheologic Regional.

„Când oficialitatea judeţeană şi ministerul de resort vor da posibilitatea părintelui Matasă să organizeze deplin acest muzeu regional, care va putea cuprinde şi alte secţiuni pe lângă cea arheologică şi când cercetările începute vor putea fi continuate într-un ritm mai intens, contribuţia pe care o vor aduce aceste săpături studiilor arheologice din România va situa acest judeţ printre primele din ţară, pentru toţi cei ce se interesează de problemele arheologice.” (prof. dr. doc. Vladimir Dumitrescu)

Tot în „Însemnările” sale, ceva mai înainte de aceste rânduri, Constantin Matasă consemna: „În 1934 am transformat localul Casei Naţionale, ridicat de mine în 1929, cu bani colectaţi de ici de acolo şi am aşezat în el Muzeul Arheologic Regional…”

Fondatorul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ, părintele Constantin Matasă, s-a născut la 20 ianuarie 1878, în satul Răpciuni (azi Ceahlău), comuna Hangu, judeţul Neamţ. A fost primul copil din cei 12 pe care i-a avut familia preotului Dumitru Matasă. După ce urmează primele două clase la şcoala din satul natal, din 1887 până în 1891 termină şcoala primară urmând primul an de gimnaziu la Piatra-Neamţ.

Între ani 1891-1894 studiază la Seminarul Teologic din Roman, iar din 1894 urmează cursul superior al Seminarului „Veniamin Costachi” din Iaşi. În perioada 1900-1904 urmează Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti. În anul 1902 se căsătoreşte cu Ana Constantiniu, iar trei ani mai târziu îşi susţine lucrarea de licenţă cu tema „Binele Moral”. Între anii 1905-1915 slujeşte ca paroh la biserica Mănăstirii Bistriţa, iar între 1907-1912 activează, voluntar, ca preot confesor şi conferenţiar, la închisoarea din incinta Mănăstirii Pângăraţi.

Din 1909 până în 1912, părintele Matasă ocupă funcţia de protoiereu al Protopopiatului Piatra-Neamţ. În 1915 se mută la Piatra-Neamţ, fiind preot slujitor şi apoi paroh (din 1918) la Biserica Precista I, timp de peste 30 de ani. Între 1920-1942, pr. Constantin Matasă a fost director al Şcolii de Cântăreţi din Piatra-Neamţ.

Între 1941-1945, părintele Matasă îndeplineşte, pentru a doua oară, funcţia de protoiereu al Protopopiatului Piatra-Neamţ, iar în perioada martie-iunie 1947 este, pentru a treia oară, protopop de Piatra-Neamţ. Pe 21 mai 1947 este sfinţită Biserica Precista I, a părintelui Constantin Matasă. Pe 3 noiembrie 1971, părintele Constantin Matasă moare la vârsta de 93 de ani.

Irina NASTASIU