8 ore de conducere cu „şcoala”, noaptea!

scoala-soferi-1

*Şi perioada de instruire ar trebui dublată, pentru ca viitorii şoferi să fie pregătiţi cu adevarat, crede șeful nemțean de la Permise

În prezent, în România o treime din accidente rutiere le produc şoferii cu vârste de până în 25 de ani. Pentru a reduce din aceste tragedii, nu cu mult timp în urmă a existat un proiect de lege care prevedea ca şoferii începători să fie nevoiţi să conducă pe timp de noapte doar cu un însoţitor adult, care să aibă o vechime în şofat de peste 5 ani.

Comisarul şef Ioan Simionel, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ, ne-a declarat:”Şcolarizarea candidaţilor la şoferie ar trebui să fie de două luni de zile, iar obligatoriu, să existe 8 ore de conducere pe timp de noapte. Nu cred că este necesar ca proaspătul absolvent, care s-a văzut cu permisul de conducere în buzunar, să fie obligat să şofeze pe timp de noapte împreună cu un alt şofer experimentat. Ar fi suficiente mai multe ore de pregătire, care să-l iniţieze pe viitorul şofer să conducă pe întuneric, când de altfel este şi mai dificil”.

Nu cu mult timp în urmă, şi comisarul şef Cezar Asandei, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Neamţ ne declara:”Şoferia se învaţă conducând, iar asta este o regulă de bază. Ar fi bine ca, în programa de pregătire practică din şcoli, să fie incluse ore speciale unde candidaţii la şoferie să şofeze în condiţii dificile, atunci când pe carosabil se găseşte gheaţă sau polei. În străinătate există poligoane speciale în care sunt pregătiţi viitorii şoferi”.

Luna trecută, în Neamţ procentul de promovabilitate pentru obţinerea permisului de conducere a fost de 44,65%. Din cele 1.485 de persoane programate pentru examinarea auto, doar 663 au fost admise.

V. ANDRIEŞ